Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

AKTUALIZACE - Dělníci spatřili v koruně stromu opici, odkud utekla?

NÁCHODSKO – Sameček makaka se vrátil do ZOO - AKTUALIZACE ! 

ZdonovZdoňov, neděle 28.10.2012
AKTUALIZACE - Náchodsko, Zdoňov, 29. 10. 2012, 14:20 hodin
Volně pobíhající samec makaka byl o víkendu polapen
Nedělní ráno se stalo osudným samečkovi makaka, útěkáři z polské minizoo v Mirošově. Jeho dny na svobodě byly sečteny, majiteli ZOO ho pomohl polapit jeden z místních obyvatel. Opičák si totiž zvykl chodit hodovat k jednomu z domů, při odnášení potravy se ho podařilo omámit a chytit. Právě včas před příchodem zimy. Bez přísunu dobrot by se opici pravděpodobně ve volné přírodě nežilo zrovna nejlépe. Majitel si poté útěkáře odvezl zpět do ZOO. 
 
 
AKTUALIZACE - Náchodsko, 11. 9. 2012,  14:00 hodin
V průběhu dne se podařilo zjistit, že opička utekla ze soukromé zoo v Polsku nedaleko Zdoňova. Policisté spolupracují s majitelem na jejím vypátrání a případném odchytu. Podle informací majitele jde o samce makaka, zakoupeného v olomoucké zoo. Opici se zatím vypátrat nepodařilo.
 
 
1Ilustrační foto/Archiv Policie ČR
Policisté na operačním středisku v Náchodě přijali v pondělí 10.9.2012 dopoledne oznámení o výskytu volně pobíhající opice.
 
Na tísňovou linku volal dělník ze stavby rodinného domu ve Zdoňově u Teplic nad Metují, v horní části obce nedaleko polských hranic. Své oznámení uvedl slovy:“Já si fakt nedělám legraci, ale vidím opici!“
 
Zedník a jeho dva kolegové prý zprvu nemohli uvěřit vlastním očím, co za zvíře to uviděli běžet přes silnici a zmizet nahoře v koruně stromu. Až když se navzájem ujistili, že všichni spatřili stejného tvora, zavolal jeden z nich na policii.
 
Na místo vyrazila policejní hlídka, ta propátrala označený porost, ovšem bez výsledku. Po vyptávání dalších lidí ve vsi se policisté ujistili, že se nejedná o žádný nejapný žertík nebo oznamovatelovy halucinace. I jiní svědci potvrdili, že po vesnici viděli pobíhat opici. Volně se pohybující zvíře prý mohlo být velké jako německý ovčák.
 
Policisté obratem zavolali do ZOO ve Dvoře Králové nad Labem, zda jim nějaká opice nechybí. Po ujištění, že v žádném případě nechybí, pracovníci zoologické zahrady muže zákona varovali. Volně pobíhající opice takové velikosti může být pro lidi nebezpečná a projevovat se agresivně. V případě potřeby pomohou s jejím profesionálním odchytem.
 
Policisté instruovali občany vesnice, aby při spatření zvířete okamžitě volali na linku 158. Před pokusy o kontakt s opicí důrazně varují i případné návštěvníky a turisty nedalekého Skalního města Adršpach.
 
Majitelem spatřeného exotického tvora by prý mohl být nějaký tajný nezodpovědný chovatel, neboť každé takové oficiálně chované zvíře v ČR je registrováno. Je ale také docela dobře možné, že zvíře neznalé zeměpisu přešlo bez dokladů z vedlejšího Polska od tamějšího chovatele nebo ze soukromé zoo. 
 
Por. Mgr. Eva Prachařová
11. 9. 2012, v 7:45 hodin, tel. 724 183 755

 

vytisknout  e-mailem