Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akční policejní dopoledne

To, že se ve školách děti učí číst, psát a počítat je celkem běžné. Školy se však snaží žákům předávat i další informace potřebné pro život v naší společnosti. ZŠ Janského v Praze 5, podobně jako desítky dalších škol v Praze, využila nabídky přednášek a besed, které připravují a realizují policisté z preventivně informačních skupin Policie ČR. Měsíčně je to i několik set přednášek, besed a dalších preventivních akcí pro školská zařízení i veřejnost. 

V loňském roce pro všechny žáky této školy připravili policisté tématicky zaměřené přednášky, z oblasti prevence kriminality, protidrogové prevence, dopravní výchovy, bezpečného chování a dalších aktuálních témat přizpůsobených věku žáků.

Na téma zásady bezpečného chování připravili policisté z Obvodního ředitelství Policie ČR Praha II ve spolupráci se zástupkyní školy a učitelem tělesné výchovy dopolední program pro žáky II. stupně.

V  jedné ze školních tělocvičen si žáci vyslechli přednášku o zásadách bezpečného chování, prevenci rizikových situací a možnosti bránit se v případě napadení. V průběhu přednášky byla škola přepadena ozbrojeným zločincem, který byl následně odzbrojen policejní zásahovou jednotkou. Všechno byla naštěstí jen připravená modelová situace, která umožnila žákům, vidět z několika metrů na vlastní oči to, co znali jen z akčních filmů. Instruktoři Skupiny služební přípravy po předvedení záchranné akce vysvětlili zásady práce policie a názorně předvedli jak vypadá výcvik policistů. Následně žákům ukázali, jak se může bránit každý člověk při napadení. Policisté si potom rozdělili žáky do skupinek,ve kterých si pod jejich dohledem jednotlivé techniky zkoušeli. Na závěr si žáci mohli prohlédnout výstroj a výzbroj policistů a zeptat se na různé věci, které je zajímali. Mladíkům nejvíce učarovali policejní zbraně, přítomné dívky překvapivě nejvíce zajímala policejní pouta. Vzhledem k počtu dětí se zhruba dvouhodinový program opakoval celkem dvakrát.

Prevence je nedílnou součástí policejní práce a každý dnes ví, že bezpečnost není jen záležitostí policie. Každý člověk zodpovídá především sám za sebe a svým chováním může výrazně omezit bezpečnostní rizika na minimum. Pokud i přes to k útoku dojde má každý právo se bránit. Žáci této školy, podobně jako stovky dalších v jiných školách to naštěstí díky policejní prevenci dobře vědí.

Autor článku:
nprap. Ladislav Beránek - PIS OŘ Praha II PČR

Odkazy do noveho okna

Přednáška v ZŠ Janského

Přednáška v ZŠ Janského 

Detailní náhled

Ukázka přepadení ozbrojeným zločincem

Ukázka přepadení ozbrojeným zločincem 

Detailní náhled

Ukázka z výcviku policistů-1

Ukázka z výcviku policistů-1 

Detailní náhled

Ukázka z výcviku policistů-2

Ukázka z výcviku policistů-2 

Detailní náhled

Ukázka zadržení zločince-1

Ukázka zadržení zločince-1 

Detailní náhled

Ukázka zadržení zločince-2

Ukázka zadržení zločince-2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem