Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce VOPL II. - Rychnovsko - 9. září 2008 - Toxi tým S Včk HK

Celkem prokázán prodej marihuany v 1906 případech v hodnotě 577.250 korun  

Příjem z prodeje marihuany činil 20 - 30 tisíc korun měsíčně
 
Kriminalisté východočeského Toxi týmu z Rychnova nad Kněžnou ukončili vyšetřování případu dnes již 25letého dealera narkotik z Kostelce nad Orlicí  a případu vydírání ve spolupachatelství, kterého se dopustil výše zmíněný muž a jeho o dva roky starší komplic z Týniště nad Orlicí.  Spis bude v nejbližší době předán státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby.
 
Policejní akci s krycím názvem „VOPL“ realizovali drogoví specialisté ve dvou fázích. První etapa, kdy byl zadržen 25letý muž a obviněn z prodeje marihuany ve více než 500 případech za zhruba 150.000 korun a z vydírání ve spolupachatelství, proběhla dne 27. května 2008.
 
Druhé stadium realizace vyvrcholilo v polovině září letošního roku.  Policejní komisař na základě dalších svědeckých výpovědí muži sdělil obvinění z nelegálního prodeje konopí setého ve 1406 případech, s finančním ziskem 427.250 korun. Spolu se svým 27letým kolegou si taktéž vyslechli obvinění z opakovaného vydírání ve spolupachatelství.
 
Dle dosavadního šetření drogových specialistů tedy vyšlo najevo, že 25letý muž nejméně čtyři roky  a velmi intenzivně od jara minulého roku do současné doby  poskytl více než padesáti osobám na Rychnovsku sušenou rostlinu konopí setého. Mezi odběrateli bylo v době odběru i 13 osob mladších 18 let.
 
V drogové kauze kriminalisté u obviněného zajistili 316 gramů sušiny  konopí setého v hodnotě 79.000 korun. Během šetření vyslechli na 60 svědků  a zadokumentovali celkem 1906 odběrů  marihuany od více než padesátky kupujících  za více než 577.000 korun.
 
Proti obviněnému bylo zahájeno trestní stíhání pro trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů.  Za tento trestný čin mu hrozí odnětí svobody na 2 roky až 10 let.
 
Jak jsme již zmínili, v souvislosti s drogovou trestnou činností je mladík obviněn i z trestného činu  vydírání ve spolupachatelství , neboť pod pohrůžkou použití střelné zbraně v březnu roku 2008 požadoval po jednom z odběratelů (17 let) uhrazení finanční částky 15.000 korun jako dluh za odebranou marihuanu, přičemž vlastní dluh činil pouze 1.000 korun. Za uvedený čin mu hrozí až 8letý trest.
 
V druhém případě obviněný použil od roku 2005 opakovaně psychický i fyzický nátlak proti 19letému narkomanovi, který mu za konopné zboží údajně dlužil 3.500 korun. Úroky z této částky pak činily 10.000 korun. Pod pohrůžkou násilí obviněný donutil podepsat směnku na 12.000 korun. Tohoto případu vydírání se v jednom případě účastnil i 26letý komplic, kterému pro trestný čin vydírání ve spolupachatelství hrozí rovněž trest odnětí svobody na 2 roky až 8 let.
 
K profilu hlavního obviněného - dealera marihuany lze dodat, že po ukončení střední školy nikdy nepracoval a neměl to ani v úmyslu. Ze shora uvedeného je zřejmé, že si z prodeje narkotik již od studií udělal slušnou živnost. Jeden gram marihuany nakupoval za 150 Kč a obratem prodával za 250 Kč. Nezákonným prodejem marihuany si muž přišel na  20.000 - 30.000 korun  měsíčně. Na případu mladého prodejce je zajímavá i skutečnost, že se nejedná o drogově závislého jedince a marihuanu, kterou ve velkém prodával, nikdy nekouřil.
por. Mgr. Renata Šanderová, stržm. Mgr. Alena Kacálková

Další drogové případy na Rychnovsku v roce 2008 - výběr :

vytisknout  e-mailem