Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Akce VLAK 2009

Simulovaná nehoda dvou vlaků se sto dvaceti pasažéry prověřila spolupráci záchranných složek v Olomouckém kraji  

Ve středu 29. dubna v 9 hodin byla na tísňovou linku 112 ohlášena srážka dvou osobních vlaků  na trati 270 Olomouc - Česká Třebová.  Při dopravní nehodě došlo k destrukci tří vagonů, ze kterých bylo třeba vyprostit zraněné a usmrcené osoby (60 osob zraněno lehce, 20 osob zraněno středně těžce, 10 osob zraněno těžce a 3 osoby usmrceny).

 Okamžitě po nahlášení nehody na místo vyrazily jednotky Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ze stanic v Olomouci, Přerově a Prostějově, Hasičské záchranné služby Správy železniční dopravní cesty, jednotky Olomouc a Přerov. Na místo události byli se speciální technikou povoláni rovněž příslušníci Samostatné záchranné roty Armády ČR z Olomouce.

Při události byl ustanoven štáb velitele zásahu a zřízeno informační centrum, jehož cílem bylo prověřit schopnost pracovníků komunikovat s veřejností, zřízena byla krizová a informační linka pro poskytování informací volajícím.

V první etapě záchranáři  zachraňovali zraněné osoby z vlakových souprav. Policisté ihned po oznámení mimořádné události vyjeli na místo a plnili úkoly stanovené zákonem. Zajistili uzavření prostoru, regulovali dopravu pro plynulý průjezd vozidel záchranné služby, hasičů a dalších složek IZS. Dále na místě  prohledávali terén, vyhledávali zraněné a evidovali osoby postižené mimořádnou událostí.  Po převezení raněných a provedení všech prvotních nezbytných úkonů k zajištění zdraví a života osob a jejich majetku, policisté ohledali místo události a pořídili veškerou dokumentaci pro potřeby trestního řízení.  Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v rámci taktického cvičení plnila úkoly zdravotnické části zásahu tak, jak jí ukládá příslušná legislativa. Lékaři a zdravotníci prováděli všechny úkony běžné v případě zásahu u události s hromadným postižením zdraví, od třídění, přes vyšetření a ošetření po transport pacientů do nemocnice. Do Fakultní nemocnice Olomouc bylo prostřednictvím vrtulníku, sanitek záchranné služby a dopravní zdravotní služby dopraveno celkem šedesát osob. Těžce zranění byli po zajištění základních životních funkcí transportovaní z urgentního příjmu přímo  na operační sály, středně těžká zranění ošetřili lékaři na urgentním příjmu. Pacienti měli k dispozici tým psychologů.

Cvičení Vlak 2009 se zúčastnila více jak stovka záchranářů a 120 figurantů. 

Po skončení bylo opatření vyhodnoceno veliteli všech zúčastněných složek za přítomnosti hejtmana Olomouckého kraje Ing. Martina Tesaříka.    Pochvalně bylo oceněno zejména maximální pracovní nasazení všech záchranářů, profesionalita jednotlivých zákroků a vzájemná koordinace všech složek IZS.

Za Policii České republiky se akce zúčastnil také ředitel Krajského ředitelství policie Severomoravského kraje plk. RNDr. Jaroslav Skříčil.

por. Mgr. Jitka Dolejšová

vlak_4.jpg vlak_4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

záchrana_10.jpg záchrana_10.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

zdravotníci_6.jpg zdravotníci_6.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem