Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Akce v MHD

“Máš-li věci bez dozoru, zloděj už je na obzoru” I tímto humorným heslem se ostravští policisté snaží upozornit cestující, aby předcházeli možným krádežím věcí.  

Se začátkem nového školního roku jsme zaregistrovali další krádeže věcí  v době cestování prostředky městské hromadné

Akce_MHD.jpgAkce_MHD.jpg
opravy. Akce je organizována v rámci projektu Bezpečnější Ostrava a je její nedílnou součástí. Na krádeže v hromadných dopravních prostředcích se snaží upozorňovat také zvuková hlášení v prostředcích MHD, která byla při zatím poslední kampani letos na jaře provozována také s humorným podtextem. Všechny prostředky hromadné dopravy jsou v rámci zmíněného projektu Bezpečnější Ostrava navíc již delší dobu opatřeny piktogramem nebádajícím nastupující cestující k větší opatrnosti při cestování MHD.
Vzhledem k existenci dalších krádeží však proaktivně realizujeme dne 16. 9. 2009 preventivní akci, zaměřenou na eliminaci tohoto protiprávního jednání. Policisté preventivně informační skupiny Ostrava, spolu s pracovníky Dopravního podniku Ostrava, dohlédnou v tramvajovém spoji linky č. 8 na bezpečnost osob a majetku a především opětovně zopakují základní zásady bezpečného chování. Tramvajová linka č. 8 nebyla vybrána náhodně. Při analýze byl zaznamenán největší počet krádeží právě na této trase (a to logicky, neboť jde o jednu z nejdelších tras). V těsném sledu jsou linky číslo 2 a dále 4 (rovněž dlouhé trasy). Nejčastěji jsou krádeže zaregistrovány na zastávce „Elektra“, a to znovu z pochopitelných důvodů - zastávka v centru města je cestujícími většinou hojně využívána. Ze statistických dat vykrystalizovala také nejrizikovější doba. Nejčastěji jsou krádeže páchány v ranní době, od 07.00 hodin do 08.00 hodin (doba cest do zaměstnání a škol). Mezi jednotlivými dopravními prostředky „vede“ neradostnou statistiku míst činů krádeží tramvaj (162 případů), následována autobusem (49 případů) a trolejbusem (23 případů). Statistická data jsou uvedena za dobu od 1.1.2009 do 8.9.2009).

Cestujícím v tramvaji budou při této preventivní akci připomenuty zásady bezpečného chování na zvláštních letácích, připravených speciálně pro tento den. Pozornost lidí se pokusíme upoutat například tvrzením: „máš-li věci bez dozoru, zloděj už je na obzoru“, nebo „trolej, tramvaj nebo bus, kapsář projde celý vůz“ či „davy, hloučky, tlačenice, hlídejte své věci více“ apod. Humorné pojetí se ukázalo účinným i v minulosti, například u projektu „vem si mě“, zaměřeného na krádeže věcí z vozidel, nebo při akcích na koupalištích. Vtipná forma upoutá pozornost lidí častěji, než pouhé opakování nezáživných zásad. Zásady bezpečného chování mohou cestujícím připomenout také malé dárky z projektu Bezpečnější Ostrava, které cestující rovněž v průběhu akce obdrží.
Ostravští policisté však samozřejmě „nesází“ pouze na prevenci, i k prověřování krádeží věcí tzv. na osobách, byl zřízen speciální tým „Lovec“ (specialisté týmu dále prověřují krádeže věcí z vozidel, kabelek z nákupních košíků apod.). Není však reálné uhlídat bez dozoru ponechané věci desítek cestujících. Lhostejnosti, nevšímavosti i nedbalého zacházení s majetkem využívají kapsáři. Samotná krádež bývá „blesková“, předem pečlivě nacvičená akce. Kapsáři kradou tak dokonale a nepozorovaně, že okradený se o chybějících dokladech či peněžence dozví často až mnohem později a na zcela jiném místě, než ke krádeži došlo. Oběť nedokáže popsat nejenom pachatele, ale není schopna specifikovat místo činu či jeho dobu. Policisté v těchto případech nezajistí stopy či svědky činu, a tudíž tak důležité informace vedoucí k pachateli. Nezřídkakdy poškozený zjistí krádež až po několika dnech!
Nenechavcům však nahrávají také další fakta. Konkrétně například uvedené PINy přímo na platební kartě (v lepším případě není PIN poznamenán na kartě, ale „bezpečně“ uložen v paměti mobilního telefonu, nebo na lístečku v peněžence, kterou pachatel odnáší i s platební kartou). Vždyť již staré lidové moudro praví „příležitost dělá zloděje“. Skutečnosti peněženek volně odložených bez dozoru na povrchu nezapnutých kabelek či v neuzavřeném (nezapnutém) batohu využívají pachatelé, specializující se na majetkovou trestnou činnost, měrou vrchovatou.
Nutno říci, že Dopravnímu podniku Ostrava není situace lhostejná. Cestující jsou na nebezpečí krádeží upozorňováni v pravidelných kampaních zvukovými nahrávkami nebo letáky. Ze zjištěných případů je zřejmé, že zásadní význam pro tuto specifickou trestnou činnost má spolupráce veřejnosti. Pokud občan přijme zodpovědnost za svůj majetek, výrazně sníží možnost krádeží. Preventivní akce ostravských policistů a „dopraváků“ v prostředcích městské hromadné dopravy má připomenout základní zásady bezpečného chování nejen při cestování MHD. Budou-li  mít občané na zřeteli preventivní doporučení a své věci budou mít stále „v dosahu“ i na „dohled“, sníží se pravděpodobnost krádeže na minimum. Rizikový je nástup nebo výstup z dopravního prostředku, kdy se „tlačenice“ vytváří zákonitě. Někteří kapsáři se snaží tlačenice uměle vytvářet, proto „pracují“ ve větším počtu lidí. Typická je i další situace, při které někteří členové skupiny upoutají pozornost drobným sporem, hádkou, a další část skupiny pak nic netušící cestující, jejichž pozornost je upřena na hádku, okradou. Proto lze doporučit přidržování kabelky či tašky, zabráníte tak jejich otevření nebo vytržení. Někteří pachatelé neváhají rozříznout dno nebo postranní část kabelky, aby ji mohli rychle vyprázdnit. V poslední době se také setkáváme s tím, že bezprostředně před zastavením vozu pachatel strhne oběti většinou řetízky z krku a z tramvaje, která právě zastavila, utíká.


Rady a doporučení:
 
Peníze, doklady, platební karty:

Muži, vše důležité noste v náprsních, popř. uzavíratelných kapsách, nikoli v zadních kapsách kalhot. Ženy, nenechávejte peněženku a jiné cennosti na povrchu tašek či kabelek.
Nenoste své osobní doklady v peněžence.
Nemějte při sobě větší finanční hotovost, využívejte možnosti bezhotovostního platebního styku.
Čtyřmístné identifikační číslo platební karty (PIN) mějte zásadně odděleně od samotné karty.
V případě krádeže platební karty okamžitě volejte pobočku banky, krádež oznamte a kartu zablokujte.

Zavazadla:

Svá zavazadla nikdy nespouštějte z dohledu.
Tašky či batohy, kde máte peníze nebo jiné cennosti nenoste na zádech, kam nevidíte.
Ženy, noste kabelku pokud možno u těla a využívejte různá zapínání a zdrhovadla.
Někteří kapsáři maskují svou „rychlou“ ruku, přes ni přehozenou bundou


Namátkou lze uvést několik prověřovaných případů:
Kolem 15.15 hodin oznámil dne 14.9.2009 66letý poškozený krádež peněženky. Ke skutku došlo dne 14.9.2009, v době od 11.00 hodin do 12.00 hodin, v centru Ostravy, během přepravy tramvají č. 8, ze zastávky „Křižíkova“ do zastávky „Hotelový dům Jindřich“. Muž měl peněženku s doklady a platební kartou v kapse kalhot. Poškozený zjistil, že peněženku nemá, až u pokladny prodejny. Policistům uvedl, že v tramvaji i na nástupním ostrůvku zastávky byla velká „tlačenice“. Způsobená škoda se pohybuje řádově ve výši 1 700 korun.
Tři dny po krádeži oznámil skutek dne 14.9.2009 na policejní služebně také 24letý muž. Ke krádeži došlo dne 11.9.2009, v době od 06.00 hodin do 06.40 hodin, během jízdy tramvaje č. 11. Muž nastoupil na zastávce „Výstaviště“ a následně usnul. Při probuzení na „konečné“ poškozený zjistil, že mu schází mobilní telefon zn. Iphone, který měl původně v kapse kalhot. Poškozený vyčíslil škodu na 4 500 korun.
Davu cestujících využil i další pachatel. Ke krádeži peněženky ze zadní kapsy kalhot došlo dne 14.9.2009, v době od 11.30 hodin do 11.45 hodin, při jízdě tramvají č. 2, mezi zastávkami „Kino Luna“ a „Obchodní centrum“. 44letý poškozený uvedl, že v tramvaji bylo „plno“, při jízdě se zamyslel a okolí nevěnoval příliš pozornost. Strčili do něj tři cestující a následně se omluvili.  Škoda  měla přesáhnout 5 200 korun.
Peněženku odloženou v tašce, zavěšenou na kočárku, odcizil neznámý pachatel 33leté ženě při jízdě tramvají dne 9.9.2009, kolem 15.00 hodin. Žena cestovala z Ostravy-Hrabůvky do Ostravy-Přívozu a krádež zjistila až  před svým domem. Škoda v tomto případě byla předběžně stanovena na zhruba 2 600. Žena tak „přišla“ nejen o peníze, ale také platební kartu i doklady.
Další krádeže své peněženky z tašky si nevšimla 54letá žena. Odcizení peněženky zjistila až odpoledne po příchodu domů 9.9.2009. Peněženku s platební kartou, doklady, měla uloženou v kabelce. Žena nebyla schopna specifikovat, zda ke krádeži došlo při ranní cestě autobusem a tramvají do práce, či zda byla peněženka odcizena odpoledne, kdy cestovala domů. Škoda se tentokrát pohybuje kolem 500 korun.
16letá studentka krádež peněženky z tašky při ranní cestě autobusem do školy, oznámila až po skončení vyučování dne 9.9.2009. Ke krádeži došlo v době od 07.30 hodin do 07.45 hodin, na trase z Ostravy-Poruby do Ostravy-Svinova. Na fakt otevřené tašky dívku upozornila kamarádka. Poškozená po kontrole tašky zjistila krádež. Spolu s penězi, dokladem totožnosti, „zmizela“ také platební karta. Škoda na majetku byla vyčíslena ve výši asi 400 korun.
Obdobná jednání jsou kvalifikována zpravidla jako krádež a neoprávněné držení platební karty. Pachateli hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta.

Smyslem této zprávy však není popis všech spáchaných krádeží v dopravních prostředcích. Nicméně předmětná krádež  věcí  určitě znepříjemní všem poškozeným život. Ve svém důsledku znamená nejen majetkové ztráty, ale také časový deficit. Zablokování odcizených telefonů, platebních karet, vyřízení nových dokladů totožnosti, podání vysvětlení na některém z obvodních oddělení zaplní náš volný čas, který jsme mohli věnovat jiným činnostem. Proto ani tato „bagatelní“ trestná činnost, která tvoří zhruba desetinu všech případů majetkové trestné činnosti (z celkového počtu krádeží), není pro ostravské policisty zanedbatelná. Snažíme se občanům pomoci mimo jiné aktivity i dnešní preventivní akcí, pro kterou jsme připravili speciální letáky se základním bezpečnostním doporučením.

Fotogalerie zde

por. Bc. Gabriela Holčáková
komisařka                                                                 
 

vytisknout  e-mailem