Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce "TANGO"

RYCHNOVSKO - Obvinění prodali pervitin za milion korun 

Na základě informací, že v jejich teritoriu dochází k distribuci drog, začali rychnovští  kriminalisté spolu s kolegy z místního obvodního oddělení od jara letošního roku tuto možnost prověřovat.
   
Podezření bylo záhy potvrzeno, a tak policisté během půlroční intenzivní práce soustředili potřebné důkazy proto, aby v pátek 23. září 2016 ve večerních hodinách zahájili akci „Tango“. Její realizace byla v režii rychnovských kriminalistů, spolu s nimi se ale na jejím uskutečnění podíleli i drogoví specialisté z „toxi týmu“ Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje a policisté rychnovského obvodního oddělení.
Na silnici č. I/11 mezi obcemi Blešno a Nepasice  zadržela dva muže z Rychnova nad Kněžnou a Vamberka jedoucí v osobním voze zn. Ford i s nakoupenou drogou zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje. Zásah proběhl bleskově a bez problémů a u jednoho z nich policisté zajistili sáček s obsahem žluté sypké hmoty, pervitin, který byl předán k expertize. Zajištěnou drogu by tito dealeři na Rychnovsku obratem prodali za více než 60.000 korun.
Policisté týž noc provedli u obou zadržených v příbuzenském poměru (ročník 1958 a 1979) domovní prohlídky, a to v jejich trvalých bydlištích v Rychnově nad Kněžnou a ve Vamberku. Během nich zajistili plynovou pistoli, dvoje digitální váhy, alobal, notebook, více než stovku plastových sáčků, klíče od příruční pokladny, zelenou sušinu, cigaretové dutinky a další předměty (např. hodinky), které dostávali za drogy místo peněz. Všechny vydané a zajištěné věci budou podrobeny dalšímu kriminalistickému zkoumání.
Zajištěna byla i dvě osobní auta obou mužů a i u nich policisté provedli prohlídky. Z vozů zajistili mobilní telefon, kufřík s igelitovými sáčky, platová brčka, lžičky, části platebních karet a digitální váhu.
Mladší a zároveň hlavní obviněný sedmatřicetiletý muž z Vamberka rovněž v blíže neupřesněném období na blíže neupřesněném místě zasadil a vypěstoval rostlinu konopí, kterou po sklizení a usušení upravil do stavu způsobilého ke spotřebě za účelem prodeje. Část se pokusil prodat i v Polsku, kde ale obchod nedopadl dle jeho představ. Při návratu s návykovou látkou totiž posádka vozu nepočítala s náhodnou kontrolou celníků:
Trojice pasažérů osobního automobilu, která se pokoušela převážet téměř tři čtvrtě kilogramu marihuany z Polska do České republiky spoléhala na svůj důmyslný úkryt.
Sedmatřicetiletého Čecha a šestatřicetiletého muže slovenské národnosti v doprovodu jednadvacetileté Ukrajinky však zastavila při namátkové silniční kontrole hlídka mobilního dohledu královéhradeckých celníků v obci Olešnice v Orlických horách. Na otázku, zda si kdokoliv z osádky neveze lihoviny, cigarety, tabák, léčiva nebo omamné a psychotropní látky, všichni shodně reagovali slovy, že si vezou pouze nákup s potravinami.  Řidič ochotně zpřístupnil k celní kontrole kabinu vozidla včetně zavazadlového prostoru, pouze při požadavku na zpřístupnění prostoru rezervní pneumatiky sdělil, že to neumí. V disku rezervní pneumatiky byla ukryta papírová krabice obalená smršťovací folií a vedle pneumatiky plastové sáčky se sušenou zelenou rostlinnou látkou konzistencí i vůní připomínající marihuanu. Tuto skutečnost potvrdil celníkům i následně provedený NIK test.
Protože řidič vozidla nevlastnil řidičský průkaz, ujala se na místě dalších úkonů hlídka Policie České republiky, která v rámci součinnostní akce prováděla společně s celníky kontrolu v příhraničí. (
por. Ing. Jitka Fajstavrová, tisková mluvčí CÚ pro Královéhradecký kraj)

Oba obvinění, policii již z dřívějška známé osoby, drogy prodávali či nabízeli v Rychnově nad Kněžnou, Vamberku i dalších místech okresu. Sedmatřicetiletý muž nejméně od března 2015 a osmapadesátiletý muž nejméně od května 2016 po předchozí vzájemné dohodě neoprávněně prodal, zprostředkoval, jinak jinému opatřil a pro jiného přechovával v okruhu svých známých, přátel a zájemců metamfetamin zvaný pervitin a konopí.
V uvedenou dobu už ani jeden z obviněných nepracoval, výdělek z drog je dobře zajistil. Cena za 0,1 g pervitinu byla stanovena na 500 korun, přičemž drogu vkládali do cigaretové dutinky a odběratelé si pak objednávali jednu či více cigaret za uvedenou cenu. Případ je na samém počátku, počet odběratelů v řádech desítek nemusí být konečný.
Distributoři tak ve sledovaném období prodali stovky dávek za milion korun. Mladší z nich je sám uživatel pervitinu, kvůli závislosti na něm byl také propuštěn ze svého posledního zaměstnání. Peníze, které za prodej drog obdržel, částečně investoval do rekonstrukce bytu a další část spolkly automaty.
V průběhu vyšetřování sdělil policejní komisař na základě dalších  svědeckých  výpovědí dvojici obvinění ze zločinu nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních  látek a jedů.(§283, odst 1, 2 písm. c) tr. zákoníku, za který jim hrozí trest odnětí  svobody na 2 roky až 10 let.
Oba muži jsou stíháni vazebně.

por. Mgr. Alena Kacálková
4. října 2016

 

 

Odkazy do noveho okna

Akce "TANGO"

Akce "TANGO" 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

Akce "TANGO"

Akce "TANGO" 

Detailní náhled

Marihuana

Marihuana 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem