Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce ŠPANĚL - Chrudimsko - 23. září 2008 - Toxi tým S Včk HK

Obviněni čtyři muži z Chrudimska. Prokázán dovoz 800 g hašiše v hodnotě 200.000 - 400.000 korun. Vydírání ve spolupachatelství.  

Více jak půl druhého roku měli chrudimští kriminalisté z východočeského Toxi týmu "políčeno" na dnes již 30letého muže z Morašic na Chrudimsku. Jak se říká: "trpělivost růže přináší", a tak muže zadrželi při policejní akci "Španěl" koncem září roku 2008, i když často vyjížděl za prací mimo naší republiku.

Důvodem zadržení byla skutečnost, že na jaře roku 2006 ze Španělska neoprávněně dovezl nejméně 800 g pryskyřice z konopí, tzv. hašiš v hodnotě 200.000 - 400.000 korun a do září letošního roku poskytl celkem 365,5 g této drogy (v hodnotě 91.375 - 182.750 Kč) odběratelům ve věku 20 - 28 let převážně z Chrudimi, Přelouče a Horních Počernic.

Druhým vážným důvodem zadržení bylo podezření ze spáchání trestného činu vydírání ve spolupachatelství, které úzce souviselo s dovezeným hašišem.

Muž totiž na místním drogovém trhu nabízel méně obvyklou drogu než klasický pervitin nebo extázi, a tak dovezené "zboží" i jeho množství bylo středem zájmu pro jeho blízké okolí.

Jeden 22letý muž pokušení neodolal a údajně zadrženému odcizil hašiš v hodnotě 40.000 korun. To "našeho dovozce" tak rozlítilo, že svou drogu nebo finanční obnos, odpovídající ceně drogy, chtěl za každou cenu zpět i za cenu násilí. Výsledkem celého konfliktu je obvinění z trestného činu vydírání ve spolupachatelství, a to i pro další dva muže (27) z Přeloučska. Trestní sazba za uvedené protiprávní jednání je trest odnětí svobody na 2 léta až 8 let.

V souvislosti s tímto případem skončil v síti kriminalistů i 28letý muž z Horních Počernic, který nelegálně přechovával 125,5 g hašiše v hodnotě 31.375 – 62.750 korun, získaného od hlavního obviněného muže. I když se muž ke svému jednání doznal a nelegálně drženou drogu mužům zákona vydal, přesto mu za nelegální držení omamných a psychotropních látek a jedů hrozí až 5letý nepodmíněný trest.

Třicetiletého muže, který celý případ odstartoval, může u soudního líčení za nelegální obchod s narkotiky, vydírání a výtržnictví očekávat uložení trestu odnětí svobody od 2 do 10 let. 
por. Mgr. Renata Šanderová


vytisknout  e-mailem