Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce Sázkař - dopadení dalšího sériového lupiče

Mladý lupič přepadl pět sázkových kanceláří a jednu hernu na území hlavního města Prahy. 

Detektivové specializující se na loupežná přepadení z třetího policejního obvodu společně s kriminalisty pražského krajského ředitelství zadrželi v pátek 20. září kolem 22. hodiny ve Vlašimi muže, na kterého vydal Obvodní soud pro Prahu 9 předchozí souhlas se zadržením. Mladého sedmadvacetiletého muže kriminalisté podezřívali ze spáchání pěti loupežných přepadení, kterých se měl dopouštět od konce letošního srpna.
 
První případ se odehrál 18. srpna v sázkové kanceláři v pražských Letňanech, kam mladík přišel s textem v ruce, že je v nouzi, nechce dělat problémy a opakoval, že požaduje pouze peníze. Obsluha mu nakonec z obavy o svůj život vydala přes třicet tisíc korun a lupič utekl pryč. V pátek 31. srpna pak loupil v Čakovicích, kde si pod pohrůžkou použití střelné zbraně odnesl téměř dvě desítky tisíc korun. V úterý 3. září dokonce přepadl dvě sázkové kanceláře. Jeho první pokus ve vestibulu metra Jana Želivského byl neúspěšný, a protože žádné peníze od obsluhy nedostal, rozhodl se přepadnout o pět hodin později jinou provozovnu, tentokrát u stanice metra I. P. Pavlova. Odtud si odnesl přes deset tisíc korun. Poslední loupež se odehrála 9. září dopoledne v sázkové kanceláři v Koněvově ulici na Praze 3. Obsluha mu v obavě o svůj život vydala necelých šest tisíc korun.
 
Kriminalisté zadrželi dosud netrestaného mladíka na ulici ve společnosti party kamarádů ve středočeské Vlašimi.  K loupežným přepadením ho měly dohnat deprese ze špatné životní situace a uloupené peníze prohrál v hracích automatech a utratil je za jídlo. Během výslechu se navíc doznal i k další loupeži, kterou měl spáchat společně s dalším mužem, přezdívaným Lubo. Tohoto skutku se dopustili 26. července kolem jedné hodiny v herně v noci na Praze 5 v Hábově ulici. Tam měli společně připravit čtyřiadvacetiletou barmanku o dvacet tisíc korun a mobilní telefon.
 
V souvislosti s tímto případem tak kriminalisté nadále pátrají po druhém lupiči, přezdívaném Lubo, který údajně s největší pravděpodobností navštěvuje herny zejména v oblasti pražských Vršovic. Je ve věku kolem třiceti let, vysoký asi 180 centimetrů, štíhlé postavy. Má tmavší pleť, krátké hnědé vlasy a hovoří česky s rumunským nebo bulharským přízvukem. Podle zadrženého lupiče by se mělo jednat o tichého a nenápadného muže. Obléká se střídavě elegantně a sportovně a téměř vždy nosí kšiltovou čepici. Po Praze by se měl pohybovat starším typem vozidla nezjištěné značky, ovšem se specifickou tunningovou úpravou spočívající v imitaci dvou vzduchových průduchů na kapotě.
 
Jakékoliv informace vedoucí k dopadení druhého lupiče přijmou policisté na tísňové lince 158 nebo kterékoliv služebně Policie ČR. Zadržený lupič z Vlašimi nakonec skončil v policejní cele s podnětem na návrh na vzetí do vazby, který soudce akceptoval. Obviněný mladík tak v současné chvíli čeká ve vazební věznici na trest. Za spáchání trestného činu loupeže mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi.
 
por. Bc. Jana Rösslerová 19. 10. 2013

vytisknout  e-mailem