Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Akce s krycím názvem STILNOX

KRAJ VYSOČINA: Kriminalisté rozkryli rozsáhlý nelegální obchod s léky 

Kriminalisté odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina koncem ledna letošního roku ukončili jedenáct měsíců trvající mimořádně rozsáhlé vyšetřování drogové trestné činnosti skupiny šesti pachatelů, kteří na území České republiky ve velkém nelegálně obchodovali s léky, které si obstarávali pomocí falešných receptů. V pondělí 30. ledna 2017 předali vyšetřovatelé spis s návrhem na podání obžaloby na krajské státní zastupitelství.

Mezi obviněnými osobami jsou tři muži a tři ženy ve věku od 33 do 58 let, kteří byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, který měli spáchat jako členové organizované skupiny, přičemž jej spáchali v úmyslu získat pro sebe značný prospěch a spáchali jej ve velkém rozsahu. Členové organizované skupiny prodejem léků získali finanční prospěch ve výši nejméně 3 420 000 korun. Trestní stíhání nejmladšího z mužů je vedeno pro pomoc k tomuto zvlášť závažnému zločinu.  Čtyři obvinění jsou stíháni vazebně, v případě dvou žen je trestní stíhání vedeno na svobodě. Pěti stíhaným hrozí trest odnětí svobody až na osmnáct let. Jedné z obviněných žen, která pro skupinu spravovala webové stránky s inzeráty, hrozí trest odnětí svobody až na dvanáct let.

Rozsáhlým šetřením bylo zjištěno, že nejméně od roku 2013 do doby zadržení pachatelé, prodávali obvinění mnoha desítkám osob z celé České republiky, značné množství léků obsahujících návykové látky, které nejsou volně dostupné a v lékárnách jsou vydávány pouze na lékařský předpis. Velké části těchto osob prodávali léky opakovaně. Nejdříve se tohoto jednání dopouštěli pouze tři muži, v průběhu posléze se k nim přidaly dvě ženy, které nejdříve jen obstarávaly léky pro prodej, posléze se samy aktivně zapojily do prodeje. Skupina obviněných si vyráběla falešné recepty, které opatřovali falešnými razítky, na nichž byly údaje existujících lékařů. Na recepty pak dopisovali falešná rodná čísla a adresy. Poté s nimi obcházeli lékárny, kde léky plně hradili a dále je distribuovali. Při prodeji léků si zásadním způsobem na těchto lécích navyšovali cenu. Samotný prodej léků probíhal na internetu, kde na sebe pachatelé zanechávali kontakty a telefonní čísla, na kterých přijímali objednávky. Objednané léky pachatelé rozváželi sami po republice, některé zásilky posílali na dobírku, ale pro některé léky si zákazníci sami jezdili.

Celý závažný případ začali začátkem toku 2015 prověřovat kriminalisté z oddělení obecné kriminality územního odboru Jihlava. Jihlavští kriminalisté tehdy získali důležité poznatky o prodeji několika balení léku Stilnox mladé ženě  z Jihlavy. V rámci prověřování zjistili další podezření na prodej většího množství krabiček různých léků další ženě z Jihlavska. Oběma ženám léky dodal stejný muž, jehož totožnost byla tehdy neznámá. Léky byly mnohonásobně dražší než při zakoupení v lékárně a jednalo se o léky, které bylo možné obstarat si pouze na lékařský předpis.

Policejní prověřování trvalo několik měsíců a jihlavští kriminalisté se postupně dostávali k informacím nasvědčujícím, že v Praze funguje skupina lidí, kteří se společně podílejí na distribuci léků po celé České republice. Kriminalisté zjistili, že tento muž společně s dalšími dvěma muži distribuuje mezi zákazníky deset druhů léků. Jednalo se o léky Hypnogen, Stilnox, Lexaurin, Adipex, Neurol, Rivotril, Sanval, Xanax, Zolpidem a Diazepam. Všechny léky obsahují návykové látky a v případě jejich dlouhodobého užívání vzniká riziko psychické i fyzické závislosti.

„Na základě těchto zjištěných skutečností a zejména s ohledem na množství distribuovaných léků roku si případ na konci roku 2015 přebírá krajská kriminálka, neboť je jednoznačně dáno podezření, že se skupina dopouští mnohem závažnějšího jednání, než se původně zdálo,“ uvedl plk. Mgr. Pavel Kubiš, vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina.

V průběhu roku 2015 se do nelegálního obchodování  zapojují  dvě ženy a skupina začíná obchodovat s léky ve větším rozsahu. Léky na falešné recepty nakupují pomocí tří „spřátelených“ lékáren, kde jsou dohodnuty odběry desítek a někdy i stovek krabiček léků předaných najednou. Ženy si  léky přebírali minimálně v jedné z lékáren v Praze, dále v jedné lékárně v obci bezprostředně u Prahy. Tuto lékárnu vlastní matka jedné z pachatelek,  a také v lékárně v Příbrami. Skupina postupně získává i překupníky z různých částí republiky, kteří pravidelně odebírají jednorázově léky za desítky tisíc korun, kdy si vytvářejí své vlastní odběrné sítě v rámci kterých léky dále prodávají. Trestnou činností těchto dalších osob se zabývají další policejní útvary v rámci Policie České republiky. Se skupinou vědomě spolupracuje další žena, která se stará o internetové stránky, kde se prodej léků nabízí, zajišťuje dobíjení kreditů mobilních telefonů členů skupiny, aby mohli přijímat objednávky.

Kriminalisté z Vysočiny také v rámci prověřování úzce spolupracují s ostravskými kolegy, neboť na Ostravsku funguje síť, kam tato pražská skupina dodává léky. Podařilo se zjistit, že muž z Ostravska několikrát do měsíce  odebírá od pražské skupiny léky za částky kolem 150 000 korun, které dále prodává. Léky si přebírá na různých místech, nejčastěji na parkovišti u dálnice D1 nedaleko od Brna.

V prvních měsících loňského roku kriminalisté zadokumentovali dostatek informací, aby mohla být připravena rozsáhlá realizace celé akce pod krycím názvem „Stilnox“. Loni 29. února byla na parkovišti u dálnice D1 u Brna  zadržena zásahovou jednotkou jedna z žen z pražské skupiny poté, co předala předem dohodnutou zásilku léků muži z Ostravska a převzala od něj finanční hotovost ve výši 174 000 korun. Zadržení provedla zásahová jednotka, neboť tato žena držela legálně střelné zbraně a existovalo reálné nebezpečí, že žena bude ozbrojená a bude se střelnou zbraní bránit. Bezprostředně po zadržení se rozjíždí rozsáhlá realizace, která měla dvě větve – ostravskou a vysočinskou. Ostravskou větev si řídí ostravští kriminalisté, kteří zadržují osoby zapojené do distribuční sítě organizované mužem z Ostravska a  vedou si věci samostatné trestní řízení.

Krátce po zadržení ženy předávající léky na parkovišti u dálnice D1 jsou v Praze na různých místech postupně zadrženi tři muži a druhá žena z pražské skupiny. Poté byly prováděny  domovní prohlídky v místech bydlišť všech zadržených, prohlídky vozidel užívaných podezřelými, prohlídka restaurace  v Praze, kde muž ze skupiny předávali léky a taktéž jsou provedeny prohlídky ve třech lékárnách, kde skupina odebírala léky ve velkém. Jednalo s o jednu lékárnu v Praze, jednu nedaleko Prahy a jednu v Příbrami. 

Při zadržení podezřelých a následných provedených prohlídkách byla zajištěna  finanční hotovost v korunách i cizích měnách, nemovitost, osobní vozidla, výpočetní technika,  poznámky se jmény zákazníků, objednávky, podací lístky z pošty, zájmové léky  a desítky falešných razítek se jmény lékařů, zájmové léky a lékařské  recepty. Celková hodnota zajištěných věci přesahuje částku osm milionů korun. V rámci výpovědi obviněných osob některé z nich trestnou činnost doznávají, některé ji doznávají jen částečně, případně k věci nevypovídají. Na všechny obviněné osoby byla uvalena vazba. Jedna z obviněných žen byla posléze z vazby propuštěna a její trestní stíhání je vedeno na svobodě. Tři obvinění nebyli v minulosti trestání, dva obvinění jsou recidivisté.

Poté se rozbíhá rozsáhlé vyšetřování, které se zaměřuje na detailní dokladování činnosti celé skupiny se snahou co nejpřesnější zdokumentovat množství léků, které skupina prodala. Je  nutné uvést, že  nelze objektivně zjistit přesný počet léků získaných obcházením jednotlivých lékáren s falešnými recepty. Po několika měsících vyšetřování bylo zahájeno také trestní stíhání šesté osoby, čtyřicetileté ženy, která spravovala internetové stránky, na kterých skupina prodej léku inzerovala a získávala největší množství zákazníků. Tato žena je stíhána  pro pomoc k uvedenému zločinu. Skupina jí za pomoc místo peněz dávala léky, na nichž je tato žena závislá.

„S ohledem na zadokumentované množství prodaných léků byla v průběhu vyšetřování zpřísněna právní kvalifikace jednání, které je skupině pěti osob kladeno za vinu, kdy všech pět obviněných je stíháno stále pro zvlášť závažný zločin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, avšak v přísnější sazbě deseti až osmnácti let, neboť z provedeného vyšetřování vyplývalo, že tohoto jednání se dopustili v úmyslu získat pro sebe prospěch velkého rozsahu – což znamená nejméně pět milionů korun. Nejmladší muž ze skupiny  pachatelů je stíhán pro pomoc k tomuto zločinu,“ dodal plk. Mgr. Pavel Kubiš.

mjr. JUDr. Dana Čírtková, tisková mluvčí

6. únor 2017

 

vytisknout  e-mailem