Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce pro děti

Výborná policejní práce 

Ve čtvrtek 27. 5. 2010 a v pátek 4. 6. 2010 byly policisty OO PČR Dvůr Králové nad Labem – členy Pořádkové jednotky Územního odboru Trutnov se svým čtyřnohým přítelem, služebním psem Carrem provedeny preventivně informační akce pro mateřské a základní školy.
    Dne 27. 5. 2010 byla akce provedena pro Mateřskou školu Lanžov, kdy byla dětem předvedena ukázka práce služebního pejska při vyhledání pachatele, který se vloupal do osobního automobilu. Dále děti shlédly výstroj a  výzbroj policistů ve službě, zejména potom výstroj a výzbroj členů pořádkové jednotky, kterou si děti osobně vyzkoušely. Zároveň byla s dětmi provedena beseda na téma bezpečnosti v nepřítomnosti jejich zákonných zástupců, dále na téma bezpečnosti v dopravě, která byla provedena zábavnou formou přiměřenou věku posluchačů.
    Následně se muži zákona přesunuli do obce Dubenec, kde byla provedena beseda s dětmi Základní a Mateřské školy Dubenec. Této besedy se zúčastnily postupně všechny stupně školy. Beseda byla vždy uzpůsobena věkovým kategoriím dětí. Všem účastníkům byla rovněž předvedena výstroj a výzbroj členů pořádkové jednotky, mohli si prohlédnout i služební vozidlo značky Škoda Octavia. Poté byla všem žákům ZŠ i MŠ předvedena praktická ukázka zákroku policejní hlídky se služebním psem proti nebezpečnému pachateli, který před policejní hlídkou nejprve ujížděl vozidlem, přičemž na hlídku střílel a následně se zmocnil rukojmí.
    V pátek 4. 6. 2010 byla provedena beseda spojená s praktickou ukázkou činnosti hlídky pořádkové jednotky se služebním psem pro žáky Mateřské školy Strž a Mateřské školy Slunečná. Děti si opět mohly prohlédnout zblízka výstroj a výzbroj členů pořádkové jednotky, služební vozidlo Škoda Octavia, do něhož si mohly i sednout. Dětem byly předvedeny různé donucovací prostředky, kdy je nejvíce zajímala služební pouta. S dětmi bylo policisty rovněž zábavnou formou hovořeno na téma bezpečnosti v nepřítomnosti rodičů a bezpečnosti v dopravě.
    Následně dětem byla předvedena praktická ukázka práce hlídky pořádkové jednotky se služebním psem, kdy děti viděly zneškodnění nebezpečného pachatele při útěku, napadení hlídky a rovněž jeho zadržení v různých ztížených podmínkách. Díky účasti psovoda se psem Otisem z Ochranné služby Policie České republiky, děti shlédly i zadržení nebezpečného pachatele se střelnou zbraní dvěma služebními psy. Dále byla dětem v obou školkách předvedena práce služebního psa při vyhledání stopy na místě činu. Formou sehraného příběhu mohly děti vidět, jak se pachatel násilím dostává do vozidla, od něhož byl následně vyrušen kolemjdoucím, který přivolal policejní hlídku. Poté děti viděly práci psovoda se psem na místě činu u vykradeného vozidla, sledování pachové stopy, označení odhozeného předmětu a vyštěkání ukrytého pachatele. Se psem Carrem bylo dětem předvedeno vyhledání ztraceného dítěte. Obě tyto akce byly ze stran přihlížejících diváku oceněny velkým potleskem. Nakonec od dětí policisté dostali ručně malované obrázky služebních vozidel a služebního psa.
prap. Michal Záruba
7. 6. 2010
 

vytisknout  e-mailem