Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Akce "OHEŇ"

RYCHNOVSKO - Kriminalisté odhalili síť pěstíren marihuany 

Rychnovští kriminalisté odhalili síť pěstíren marihuany v Královéhradeckém i Pardubickém kraji.

Na základě informací, že v jednom objektu na Rychnovsku dochází k neoprávněnému pěstování rostliny konopí, začali rychnovští  kriminalisté tuto možnost prověřovat.
Podezření se policistům záhy potvrdilo. Muži zákona během několikaměsíční intenzivní práce soustředili potřebné důkazy pro to, aby ve středu 23. listopadu nad ránem proběhly na šesti místech na Rychnovsku i Ústeckoorlicku po předchozím zadržení pěti osob domovní prohlídky. Na třech místech (Ohnišov, Sopotnice a Kostelec nad Orlicí) zadržení osob provedla zásahová jednotka Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.
Při domovních prohlídkách u zadržených osob, a to v Ohnišově (roč.1984), Sopotnici (1978), Kostelci nad Orlicí (1976) a Rychnově nad Kněžnou (1971 a 1976) policisté zajistili dostatek důkazního materiálu. Kromě rostlin konopí různého stáří a výšky i speciální vany s živnými roztoky, předřadníky, sodíkové výbojkové svítilny, ventilační potrubí vzduchotechniky s uhlíkovými filtry i síťky na sušení marihuany. Celkem policisté zajistili 10 kg sušiny v hodnotě přibližně jeden milion korun (1 gram se prodával za sto korun). Ze dvou objektů také kriminalisté zajistili dohromady více než 560.000 korun v hotovosti. Ve dvou objektech policisté rovněž zajistili varny pervitinu, na jednom místě ještě pervitin a tablety extáze. Zajištěna byla i tři osobní auta. Všechny vydané a zajištěné věci budou podrobeny dalšímu kriminalistickému zkoumání.
Pětici koordinoval jeden z obviněných, který zajišťoval materiál pro pěstování drogy, v některých případech i bydlení v objektech zdarma za péči o rostliny. Sám pak také jezdil pro sklizeň a o celém „podnikání“ si vedl interní účetnictví. S pomocí sofistikovaných botanických a technických prostředků dosáhli obvinění za rok výdělek zhruba dva miliony korun.
V uvedenou dobu tři z pěti z obviněných nepracovali a živil je pouze výdělek z pěstíren. Všichni jsou také uživatelé drog. Většina z nich jsou již osoby policii známé.
Realizace akce byla v režii rychnovských kriminalistů, spolu s nimi se ale na jejím uskutečnění podíleli i kolegové z Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje, příslušníci toxi teamu Královéhradeckého a Pardubického kraje, specialisté OKTE chemie a elektro  a policisté několika obvodních oddělení. Vzhledem k rozsahu případu si věc převzali krajští kriminalisté.
V průběhu vyšetřování sdělil policejní komisař pětici obvinění ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými látkami a  s jedy (§283, odst 1, 3 písm. b),c) tr. zákoníku, za který čtveřici hrozí  trest odnětí  svobody na 8 až 12 let a jednomu z nich na 2 roky až 10 let.
Jeden z obviněných mužů je stíhaný vazebně, zbývající čtyři na svobodě.

por. Mgr. Alena Kacálková
29. listopadu 2016

 

 

vytisknout  e-mailem