Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce na železnicích BLUE 24

Členské státy EU se zaměřili na krádeže na železnicích 

Policisté všech krajských ředitelství policie se v době od 7:00 dne 9.října.2013 do 7:00 dne 10. října 2013 zapojili do mezinárodní policejní akce na železnici s názvem "BLUE 24", do které se kromě nás zapojily i ostatní členské státy EU.

Do akce, která byla primárně zaměřená na krádeže kovů a dopravního značení a na poškozování obecně prospěšných zařízení spojených se správným fungováním technologií na železnicích, se zapojilo celkem 2 448 policistů, kteří zkontrolovali 1 167 jedoucích vlaků, 1 354 nádražních budov a   1 435 sběren druhotných surovin. Společně s policisty se kontrol zúčastnili i kontroloři České inspekce životního prostředí, v jejichž gesci jsou výkupny odpadů. 

Policisté zkontrolovali ve vlacích nebo v prostorách spojených s vlakovou dopravou 5 538 osob, z nichž 28 bylo z různých důvodů uvedeno v našich pátracích evidencích.  V prostorách vlaků a nádraží policisté zadrželi 7 osob, které se dopouštěli protiprávního jednání ve smyslu narušování veřejného pořádku (většinou se jednalo o agresivně se chovající osoby) a 6 osob v souvislosti s drogovými delikty (u těchto osob policisté zajistili i určité množství drog, které bude samozřejmě dále postoupeno ke zkoumání).

Při kontrolách ve sběrnách druhotných surovin zajistili 3 787 kg podezřelých kovů, které s největší pravděpodobností pocházejí z trestné činnosti, z toho bylo minimálně 80 kg mědi pocházející pravděpodobně z železnic.   

Akce BLUE 24 byla další akcí v řadě, které napomáhají k odhalování trestných činů krádeže, poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení, případně i obecného ohrožení  spojených s provozem na železnici. Na předcházení a objasňování těchto trestných činů dlouhodobě velmi úzce spolupracujeme i se Správou železniční dopravní cesty, v jejíž kompetenci je mimo jiné právě i stav technologických zařízení na železnicích. 

plk. Mgr. Ivana Ježková, 11.10.2013, 14:00

vytisknout  e-mailem