Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Akce MIDAS

MS kraj - kriminalisté rozkryli organizovanou skupinu pachatelů, kteří měli ve velkém množství vyrábět a prodávat pervitin 

TOXI tým policie Moravskoslezského kraje stále pokračuje v úspěšné činnosti. V loňském roce proběhlo 361 realizací, stíháno bylo 434 osob a kriminalisté zajistili 40 varen a 68 pěstíren.

V letošním roce i přes opatření v souvislosti s COVID 19, kriminalisté stále na případech drogové trestné činnosti pracovali, shromažďovali a vyhodnocovali informace.  V průběhu měsíce června proběhlo hned několik realizací, při kterých bylo obviněno 45 osob, odhaleno 5 varen a 9 indoor pěstíren.

V červnu se také uskutečnila rozsáhlá realizace pod krycím názvem „MIDAS“.

Devět měsíců náročné práce rozkrývání a zadokumentování protiprávního jednání organizované skupiny pachatelů, kteří měli ve velkém rozsahu nelegálně vyrábět metamfetamin z prekurzorů dovezených z Balkánu a dále drogu distribuovat, vyvrcholila v polovině června. Za pomoci zásahové jednotky s pouty na rukou skončilo 9 podezřelých osob. Samotné realizace se zúčastnily dvě stovky policistů.

Policisté zadrželi podezřelé krátce po několika hodinové výrobě velkého množství pervitinu a předávce velkoodběrateli. V souvislosti s prověřováním a vyšetřováním policisté provedli několik domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Zajistili předměty a chemikálie, které tvoří technologický celek potřebný k výrobě drogy pervitin.  Metamfetamin v hodnotě 500 tisíc korun a pseudoefedrin, ze kterého by bylo možné vyrobit cca tři kilogramy metamfetaminu. Dále podezřelým byl zajištěn majetek (auta, novostavbu rodinného domu, stavební parcely, čtyřkolka), vše v hodnotě cca 6 milionů korun.  Dva z obviněných, u kterých byl zajištěn majetek vysokých hodnot, nemají prokazatelně žádný jiný příjem pocházející z jakékoliv zaměstnanecké či podnikatelské činnosti. 

Pětice mužů a jedna žena (ve věku od 25 do 45 let) si vyslechla obvinění ze zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy Všichni jsou stíháni vazebně a je jim kladeno za vinu, že měli nejméně od začátku roku 2019 do svého zadržení, na území Moravskoslezského kraje, zejména měst Ostrava a Frýdek Místek, se společným záměrem získat co nejvyšší majetkový prospěch, jako organizovaná skupina osob podílejících se každý svou dílčí úlohou, opakovaně vyrábět a distribuovat pervitin. Do chvíle, než byli podezřelí zadrženi, měli dle zadokumentovaných informací od konce roku 2019 vyrobit nejméně 11 kg pervitinu (gram se průměrně prodává za 1000 Kč).  Obviněným hrozí trest odnětí svobody až do výše osmnácti let.

Policisté z TOXI týmu se samozřejmě zabývají i činností dalších osob, které mohly mít s danou trestnou činností souvislost. Práce na případu tak zdaleka nekončí. 

mjr. Bc. Pavla Jiroušková

29. června 2020

Odkazy do noveho okna

4 akce midas1

4 akce midas1 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem