Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce "Koridor"

Celorepubliková akce zaměřená na odhalování nelegálního pobytu a migrace. 

Ve dnech 11. a 12. května 2016 proběhla na území ČR policejní akce „Koridor“. Cílem celorepublikového opatření bylo zjistit stav nelegální migrace na našem území a také provést kontrolu, zda cizinci, pobývající na území ČR dodržují pobytový režim a další povinnosti, které jim ukládá zákon. Do akce se zapojilo všech 14 krajských ředitelství policie včetně kolegů z dopravní a pořádkové služby. Celkem byla do akce nasazena tisícovka policistů.

Policisté se zaměřili na místa s největší koncentrací cizinců, jako jsou ubytovny, stavby, nádraží, herny, dopravní uzly a příhraniční dopravní spoje a další vytipovaná místa zejména na vstupu a výstupu z území ČR.

Při akci policisté zajistili celkem 50 cizinců, u kterých bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění, a to z důvodu nelegálního pobytu nebo jiného závažného porušení pobytového režimu na území ČR. 12 cizinců bylo zadrženo v souvislosti se spácháním trestného činu, nejčastěji maření výkonu úředního rozhodnutí a padělání a pozměňování veřejné listiny. Policie také odhalila 271 přestupků z oblasti cizineckého zákona, za které uložila blokové pokuty ve výši 108 400,- Kč. Dále bylo zjištěno 6 padělaných nebo nelegálně pozměněných dokladů, 38 správních deliktů, což jsou prohřešky spáchané např. dopravci nebo ubytovateli. 15 osob bylo řešeno v souvislosti se záznamem v schengenském informačním systému a v policejní cele skončil i jeden celostátně hledaný cizinec. V Jihomoravském kraji policisté odhalili 11 státních příslušníků Ukrajiny při nelegálním zaměstnávání, konkrétně na stavbě rodinných domů.

V rámci této dvoudenní akce jsme na kontrolovaných hraničních přechodech nezaznamenali žádnou nelegální tranzitní migraci. Do budoucna však předpokládáme opakování obdobně zaměřené akce.

13. května 2016
plk. Mgr. Kateřina Rendlová
tisková mluvčí ŘSCP

vytisknout  e-mailem