Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce „Kettensäge“

Hlavní organizátor závažné organizované majetkové trestné činnosti byl zadržen ve středu 2. září ve Šlapanicích v rámci mezinárodní akce s krycím názvem „Kettensäge“.  

Středa 2. září se stala osudová pro dvaatřicetiletého Slováka z banskobystricka, který byl zadržen při akci pracovní skupiny„Kettensäge.“ Na muže byly vydány tři evropské zatýkací rozkazy a v současné době mu v Německu hrozí až 15 let odnětí svobody, v Rakousku 10 let a na Slovensku 12 let odnětí svobody. Skupina, jejímž organizátorem byl právě dvaatřicetiletý Slovák, páchala trestnou činnost především v Rakousku a Německu. Pracovní tým „Kettensäge“ byl složen z norimberských detektivů, kteří se zabývají odhalováním organizovaného zločinu a detektivů z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování ve spolupráci s policisty z oddělení cíleného pátrání ÚSKPV.

Pátrání bylo velmi složité, protože muž často měnil místa pobytu, užívaná vozidla, komunikační kanály a užíval i padělané osobní doklady. „Při zatýkání kladl značný odpor a k jeho zadržení musely být použity donucovací prostředky“ uvádí plk. Mgr. Božena Nosková, vedoucí odboru pátrání úřadu služby kriminální policie a vyšetřování a doplňuje: „po předvedení poškodil vybavení policejní služebny a předstíral různé zdravotní a psychické problémy.“ Domníval se, že se tak vyhne vězení. Lékař však jakékoliv zranění či psychické problémy vyloučil. V současné době čeká v policejní cele na verdikt soudu, zda bude umístěn do předběžné vydávací vazby.

Dvaatřicetiletý Slovák svou „partu“ řídil přímo z České republiky. Předmětem jejich zájmu byly prodejny, sklady a firmy v Německu a Rakousku s různým druhem zboží. Nejčastěji se však zaměřovali na motocykly, elektroniku, sportovní potřeby a zahradní techniku, kterou následně distribuovali dál. Po několika svých „akcích“ zjistili, že je v prodejnách tolik zboží, že si na jeho převoz začali místo dodávek pronajímat kamiony. Pracovní tým „Kettensäge“ už v loňském roce postupně rozkryl a pozatýkal 6 spolupachatelů z České republiky a Slovenska přímo při jedné z jejich akcí. Část pachatelů je již odsouzena v Německu, kde jim byly uloženy tresty od 3 do 4 let odnětí svobody. Druhá část pachatelů čeká ve vazbě na konečný verdikt soudu. V současné době celé skupině bylo prokázáno 11 vloupání v Rakousku a Německu se škodou převyšující částku 10.000.000,-Kč. „V současné době nemůžeme vyloučit, že by se podobných aktivit nedopouštěli i na našem území. Analyzujeme několik případů, které jsou způsobem provedení stejné, ale to je otázka dalšího prověřování“ uvádí vedoucí oddělení obecné kriminality Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Mgr. Václav Staněk.

pplk. Mgr. Pavla Kopecká

 

Tisková mluvčí kriminální policie v Norimberku:
tel.:  004991121121020
        004991121121030
 

vytisknout  e-mailem