Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce ,,kapsa"

Pražští kriminalisté při sobotní akci ,,kapsa" zadrželi několik podezřelých osob z krádeže 

Pod vedením pražských kriminalistů z odboru obecné kriminality proběhla v sobotu akce ,,KAPSA“. Kapesní krádeže jsou jedním z nejčastějších druhů krádeží, proto se kriminalisté na tyto kapsáře pravidelně zaměřují.  Od začátku roku jich evidují přes dva tisíce sedm set, a to pouze na území krajského ředitelství policie hlavního města Prahy I.

V průběhu akce kriminalisté zadrželi čtyři osoby pro podezření ze spáchání trestného činu krádež. Na jednu osobu byl vydán souhlas se zadržením pro opakovanou trestnou činnost krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Při kontrolách pak dokonce objevili i osobu v celostátním pátrání. Celkem tak zadrželi šest osob, které následně převezli na policejní oddělení k provedení dalších procesních úkonů. U jedné z kapesních krádeží kriminalisté zajistili kamerový záznam, který zachycuje konání osoby na místě činu. Podezřelý stojí za mužem, který vybírá finanční hotovost z bankomatu a v momentě, kdy si chce hotovost uklidit do peněženky, mu ji vytrhne z ruky. Muž tak během pár vteřin přišel o bezmála dvacet tisíc korun. Podezřelého na základě zjištěných poznatků kriminalisté zanedlouho zadrželi. Jednalo se o recidivistu kapesních krádeží. 

Všechny tyto krádeže se odehrály ve dne na veřejném prostranství, dvě z nich pak ve větším shluku lidí, a to na eskalátorech v metru a na Pražském hradě. Podezřelými nejsou jen čeští kapsáři, ale také občané rumunské národnosti. Terčem útoku se staly peněženky ukryté v kabelkách, batozích a kapsách u bund.

Snižování počtu kapesních krádeží patří dlouhodobě k prioritám pražské policie. Policie na tyto krádeže upozorňuje i v rámci preventivně informačních kampaní.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za toto jednání jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až dva roky. U recidivisty hrozí trest odnětí svobody až tři léta.

S vědomím nadcházejících vánočních svátků připomínáme základní preventivní informace. Mezi nejčastější způsoby okradení patří zejména:

  • Krádeže peněženek a telefonů ze zadních kapes kalhot – pachatelé se zaměřují na osoby, které nosí své věci v zadních kapsách kalhot. Na vhodných místech s vysokou koncentrací osob, se na oběť natlačí a věci odcizí. Cenné věci nenoste v zadních kapsách kalhot!
  • Krádeže věcí z batohů nesených na zádech – pachatelé vyhledávají místa s vysokou koncentrací osob a zde se zaměřují na ty, kteří mají batoh na zádech. Natlačí se na svou oběť a po rozepnutí kradou věci z batohu. Na rizikových místech je lépe mít batoh v ruce nebo na hrudi!.
  • Krádeže mobilních telefonů – pachatelé navštěvují místa, kde si lidé odkládají své mobilní telefony na stůl. Vyčkávají na vhodný okamžik, kdy se majitel zaměří na jinou činnost a svůj telefon si nehlídá. Následně se přiblíží a nepozorovaně telefon odcizí. Nenechávejte své věci bez dozoru!
  • Krádeže věcí z kabelek a tašek – pachatelé se v hromadných dopravních prostředcích zaměřují na osoby, které mají přes rameno kabelku či tašku. V přeplněném prostoru se natlačí na svou oběť a po rozepnutí kradou vše cenné. K okradení využívají často i okamžik nastupování, vystupování či jízdy po eskalátoru. Při nastupování, jízdě i vystupování z prostředků MHD mějte kabelku pod dohledem, nejlépe na klíně nebo před tělem!.
  • Krádeže věcí z nákupních vozíků – pachatelé se v prodejnách zaměřují na nakupující, kteří si svá zavazadla odkládají do nákupních vozíků. Využívají jejich nepozornosti a těchto zavazadel se nepozorovaně zmocní. Neodkládejte své věci do nákupních vozíků! 
pprap. Lucie Drábková - 2. listopadu 2019

     

     

    Odkazy do noveho okna

    foto pachatel IV

    foto pachatel IV 

    Detailní náhled

    foto pachatele II

    foto pachatele II 

    Detailní náhled

    foto pachatel III

    foto pachatel III 

    Detailní náhled

    foto pachatel VI

    foto pachatel VI 

    Detailní náhled

    vytisknout  e-mailem