Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce INTERNET

Policisté zadrželi dvojici mužů, která páchala trestnou činnost prostřednictvím výpočetní techniky, mobilních telefonů a internetu na celém území České republiky. Došla si pro ni zásahová jednotka. 

Kriminalisté šestého oddělení druhého policejního obvodu, kteří se zabývají odhalováním majetkové trestné činnosti, v těchto dnech zadrželi a následně obvinili dva muže z několika trestných činů. Skutky páchali prostřednictvím výpočetní techniky, mobilních telefonů  a internetu nejen na území hlavního města, ale i na celém území České republiky

Podstatou jejich „podnikání“ byly získané identity a skeny osobních dokladů žadatelů o úvěr, půjčku nebo práci. Ty se jim podařilo získat v průběhu jejich předchozí činnosti, coby úvěrových zprostředkovatelů. Tuto činnost prováděli na základě živnostenských oprávnění pro různé úvěrové společnosti. Na jejich webových portálech inzerovali výhodné úvěry, půjčky či práci. Zájemce pak vyzývali, aby zadali osobní údaje a vložili skeny dvou dokladů totožnosti prostřednictvím online formulářů, umístěných na webových portálech.

Takto získané kopie dokladů a údajů, využili k elektronickému   založení bankovních účtů na jméno poškozených a to bez jejich souhlasu a vědomí. Následně jejich jménem žádali banky o poskytnutí půjčky. Stejným způsobem postupovali i při sjednávání nebankovních půjček. Takto získané finanční prostředky převáděli na jimi zřízené bankovní účty, které sami ovládali.

Na zcizené identity navíc založili několik uživatelský  účtů na obchodních portálech, pomocí kterých nabízeli různé zboží. Po obdržení financí však nabízený předmět poškozeným nedodali.

Škoda, kterou dvojice způsobila za několik měsíců, dosáhla bezmála jednoho milionu korun.

Prošetřováním celého případu kriminalisté zjistili celkem devět poškozených úvěrových společností a vyslechli několik desítek poškozených osob, jejichž identita byla zneužita.

Na základě těchto skutečností byli oba muži zadrženi členy zásahové jednotky, neboť panovala obava, že jsou ozbrojeni. Následně byly provedeny domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor a pozemků.

Muži jsou obviněni z trestných činů úvěrový podvod, podvod a poškození cizích práv. Pokud budou odsouzeni, hrozí jim vzhledem k výši spáchané škody až osmiletý pobyt za mřížemi. Jeden z obviněných je stíhán vazebně.

por. Mgr. Jan Rybanský - 3. prosince 2018

vytisknout  e-mailem