Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce HOST 2014 byla úspěšná

PRAHA VENKOV – ZÁPAD – V souvislosti s výrobou a distribucí drog kriminalisté zadrželi celkem 11 osob. Pět z nich je v současné době ve vazbě. 

Na odhalení této trestné činnosti, vyšetřování a následném zadržení podezřelých osob se podílelo přibližně osmdesát policistů Územního odboru Praha venkov – ZÁPAD, odboru cizinecké policie a příslušníků zásahové jednotky Středočeského kraje. 
  
"Za posledních několik let počet případů, kdy jsme odhalili výrobce a distributory drog, neustále roste. Za osm měsíců letošního roku jsme téměř na stejných číslech jako v roce loňském. A to máme před sebou ještě čtyři měsíce." sdělil na dnešním brífinku přítomným novinářům  pplk. Mgr. Pavel Mareš - vedoucí územního odboru Praha venkov - ZÁPAD (viz. přiložená prezentace).
 
"Sedm měsíců kriminalisté Prahy venkov – ZÁPAD monitorovali pohyb dvou skupin osob, které se zabývaly výrobou a distribucí pervitinu. V průběhu šetření zjistili, že fungují zcela nezávisle na sobě, avšak pod vedením jedné konkrétní osoby. Drogu tak dodávali stejným odběratelům a menším distributorům." informovala o průběhu vyšetřování npor. Mgr. Renata Dolejšová - vedoucí týmu HOST 2014.
 
První skupinu těchto osob zadrželi kriminalisté ve čtvrtek dne 7. srpna 2014 ve spolupráci se zásahovou jednotkou Středočeského kraje a cizineckou policií. V jejich rukou skončilo postupně pět mužů a dvě ženy. Hlavní pachatel byl zadržen přímo při výrobě pervitinu. K dispozici měl v tu chvíli celkem 3,5 kg příslušného léčiva zakoupeného v zahraničí. Kriminalisté zjistili a zadokumentovali, že od počátku tohoto roku vyrobil více než 1 kg pervitinu v hodnotě přibližně jeden milión korun.
 
Ještě téhož dne bylo všech sedm osob obviněno z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Tři muži z této skupiny byli následně vzati do vazby.
 
Tři z těchto osob byly navíc obviněny z trestného činu podvodu, kterého se dopouštěly tím, že falšovaly čárové kódy určující ceny výrobků. V různých velkých obchodních centrech si tipovaly dražší výrobky, na které následně umístily padělané kódy. Vždy si tipovaly starší pokladní, u kterých předpokládaly, že si nevšimnou neúměrně nižší ceny výrobku. To se jim dařilo. Zboží pak následně prodávali dále.
 
Jeden z těchto pachatelů také pro sebe i ostatní opatřoval falešné doklady a vydával je jako pravé. Sjednával si na ně různé smlouvy u různých společností.
V rámci domovních prohlídek a nebytových prostor byla zajištěna laboratoř, prostředky určené k výrobě drog i vyrobený pervitin. Zajištěny byly také výnosy pocházející z trestné činnosti jako například elektronika, domácí kino, počítač, kávovar. Kriminalisté zajistili také dvě osobní vozidla zn. Octavia a Audi, které si pachatelé zakoupili za finanční prostředky pocházející z trestné činnosti. Zajištěna byla také hotovost ve výši 20.000,- Kč a 2.000,- Euro.
 
Jeden z pachatelů využíval účtu, který byl založen na jeho babičku. Ukládal zde výnosy pocházející z trestné činnosti. Tyto finanční prostředky využíval pro vlastní potřebu a legalizaci další trestné činnosti. Kriminalisté na tomto účtu zajistili více než 1.400.000,- Kč.
 
Druhou skupinu osob zadrželi kriminalisté v úterý 12. srpna 2014 na území hlavního města Prahy a Středočeského kraje opět za účasti zásahové jednotky a policistů cizinecké policie. V jejich rukou skončili tři muži a jedna žena. Hlavní výrobce pervitinu byl zadržen taktéž přímo při samotné výrobě. Jedná se o pětapadesátiletého muže, který je vzdělán v chemickém oboru. Sám je konzumentem drog a finanční prostředky takto získané využíval k hraní na automatech. Je nezaměstnaný a výroba drog byla jeho hlavním zdrojem příjmu. Za stejnou trestnou činnost byl již v minulosti několikrát odsouzen.
 
Všem zadrženým osobám z druhé skupiny kriminalisté sdělili obvinění pro přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Dva muži jsou stíháni vazebně.
 
Všem obviněným hrozí za tuto trestnou činnost trest odnětí svobody až na deset let.
 
Nejen policisté územního odboru Praha venkov - ZÁPAD, ale také policisté ostatních územních odborů se budou problematice drog na území Středočeského kraje intenzivně zabývat. Stejně tak jako policisté dopravní a vnější služby. Jednou z prioritou Krajského ředitelství policie Středočeského kraje v letošním roce je právě problematika drog.
 
 
mjr. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí
KŘ P Středočeského kraje
21. srpna 2014
 
Odkazy do noveho okna

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

Host 2014

Host 2014 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem