Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Akce „HOSPODA“

Český Krumlov – Policisté a městští strážníci společně kontrolovali popíjení alkoholu. 

Kontrola na alkohol-pá 20.3.2009.jpg Kontrola na alkohol-pá 20.3.2009.jpg

V nočních hodinách v době od 22.00 hod dne 20.3.2009 do 02.00 hod dne 21.3.2009 se v Českém Krumlově uskutečnila společná plánovaná preventivní akce Obvodního oddělení PČR Český Krumlov a Městské policie Český Krumlov. Akce byla provedena v restauračních zařízení v Českém Krumlově se zaměřením na podávání alkoholických nápojů osobám mladších 18-ti let.   

Akce se účastnilo 7 policistů OOP ČR Český Krumlov a psovod se služebním psem a dále 6 strážníků Městské policie Český Krumlov spolu s velitelem Městské policie Český Krumlov panem Janem Šítalem. Za akci zodpovídal zástupce vedoucího OOP ČR Český Krumlov npor. Bc. Milan Popel. Dále se akce zúčastnil vedoucí OOP ČR Český Krumlov npor. Mgr. Jiří Stuchlý a zástupce OOP ČR Český Krumlov npor. Jiří Mikeš.

Po společné úvodní poradě a organizaci byla v době 22.45 hod akce započata v diskotékách v centru města. Následně se policisté spolu se strážníky rozdělili do dvou skupin, přičemž první skupina pod vedením velitele Městské policie Český Krumlov pana Šítala provedla kontrolu restaurací v ulicích Panská, Soukenická a Masná. Druhá skupina pod vedením npor. Popela provedla kontrolu v ulicích Rybářská, Linecká a na sídlišti Plešivec. Během těchto kontrol nebylo zjištěno, že by v uvedených zařízení byly podávány alkoholické nápoje osobám mladší 18-ti let. Kontrolované osoby byly vyzvány k prokázání se totožnosti, a pokud bylo zjištěno, že se jedná o osoby mladší 18-ti let, podrobily se testu přítomnosti alkoholu schváleným přístrojem Dräger.

V 00.30 hod dne 21.3.2009 byla provedena opětovná kontrola jedné z diskoték v centu Českého Krumlova. Při ní byl zjištěn sedmnáctiletý mladík, který měl pozitivní test na přítomnost alkoholu v těle. Vzhledem k tomu, že výsledek testu byl 0.35 promile, byl mladík, který policisty následoval z diskotéky na náměstí Svornosti, po několika minutách opětovně vyzván k testu na alkohol s výsledkem 0.45 promile. Dle vyjádření mladíka tento vypil před návštěvou diskotéky několik desetistupňových piv. Tyto mu dle jeho slov nepodala žádná druhá osoba. Mladík byl převezen hlídkou policie ČR do místa svého bydliště, kde byl předán rodičům.

Závěrem je třeba říci, že akce nebyla zaměřena na kvantitu, ale především na prevenci a splnila svůj účel.

Policisté a strážnici byli instruováni, že akce bude provedena asertivně, bez jakýchkoliv emocí a se zdvořilým chováním. Účelem nebylo utíkat za každým mladíkem nebo slečnou, kontrolovat a vyvádět osoby ze sociálních zařízení, ale ukázat majitelům restauračních zařízení a hostům, že Policii České republiky a Městské policii není lhostejná tato problematika a veřejnost musí počítat s tím, že tato akce nebyla ojedinělá, ale bude se i v budoucnu opakovat.

 

 

 
npor. Bc. Milan POPEL
zástupce vedoucího
OOP ČR Český Krumlov

vytisknout  e-mailem