Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Akce GREEN

MSk - mimořádně úspěšná akce moravskoslezských kriminalistů při které se podařilo rozkrýt organizovanou skupinu pachatelů - pěstitelů konopí 

     Na základě rozsáhlého opatření a mnohaměsíční mravenčí práce se moravskoslezským kriminalistům minulý týdne podařilo rozkrýt organizovanou skupinu pachatelů, jejichž činnost byla zaměřena na pěstování konopí přímo v centru města Ostravy. Akce s pracovním názvem „GREEN“ proběhla paralelně i v Českém Těšíně. Při této akci kriminalisté zajistili několik tisíc kusů rostlin různého stádia vývoje, několik kilogramů sušené hmoty a zařízení pěstírny.  Hodnota zajištěných věcí přesahuje několik milionů korun.
 
     Současně na základ podnětu moravskoslezských kriminalistů, skupina mobilního dohledu Celního úřadu Ostrava odhalila v Českém Těšíně nelegální skladové a prodejní místo s padělky textilu a obuvi světoznámých značek, a sice 157 párů falzifikátů značkové obuvi a 439 falzifikátů značkového textilu. Škoda způsobená majitelům ochranných známek činí téměř milion korun. V současné době probíhá správní řízení. V případě trestního řízení by se mohlo jednat o naplnění skutkové podstaty trestného činu porušení práv k ochranné známce a jiným označením, při kterém hrozí pachateli, či pachatelům trest odnětí svobody v délce šest měsíců až pět let a propadnutí věci.
 
     Celková hodnota zajištěných rostlin, sušené hmoty, padělků značkového textilu a obuvi a vybavení pěstírny,     dle prvních odhadů, činí více než 13 milionů korun.
 
     Policisté zadrželi celkem 8 podezřelých, z nichž doposud obvinili 4 osoby a to ze spáchání zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za což jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody na osm až dvanáct let. Dva z obviněných jsou Češi, dva z obviněných jsou cizí státní příslušníci. Kriminalisté podali podnět na vazební stíhání všech obviněných. Soud ve třech případech návrh akceptoval a tři obvinění jsou ve vazbě. Čtvrtý obviněný je stíhán na svobodě.
 
 
 
por. Bc. Darina Majková
18. února 2011

vytisknout  e-mailem