Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Akce „Čistka“

V prosinci loňského roku zahájila cizinecká policie plošnou kontrolu uložených dokladů potřebných pro registraci motorových vozidel. Akce vznikla na základě zjištění, že na Odborech dopravy příslušných magistrátů či Odborech dopravy pověřených obcí dochází k legalizaci dovozu odcizených motorových vozidel do České republiky, a to předložením padělaných technických průkazů. Cestou Ředitelství služby cizinecké policie byl proto osloven Útvar pro odhalování organizovaného zločinu se žádostí o spolupráci.  

     Ze strany Ředitelství služby cizinecké policie byly podniknuty první kroky k realizaci potřebných úkolů s cílem odhalit vozidla přihlášená k provozu na území ČR na základě padělaných technických průkazů vozidel a padělaných osvědčení o registraci vozidla. Zjištěné poznatky pak následně předat k dalšímu opatření na jednotlivé odbory Služby kriminální policie a vyšetřování Krajských ředitelství  PČR.
 
     První případy tohoto typu byly zjištěny zhruba před rokem specialisty na doklady KŘ PČR a pracovníky odboru dopravy magistrátu v Ostravě. Na základě těchto zjištění pak byla Ředitelstvím služby cizinecké policie navržena plošná kontrola všech 206 registračních míst v České republice a kontrola všech uložených spisů. K dnešnímu dni bylo zkontrolováno 71 registračních míst, tj. zhruba jedna třetina a bylo jednoznačně prokázáno, že k padělání nebo pozměňování registračních dokladů došlo nejméně ve 400 případech. Předběžně vyčíslená hodnota zlegalizovaných vozidel již dnes přesahuje 150 miliónů Kč.
 
     Zatím nejvíce takto podvodně zlegalizovaných vozidel bylo zjištěno v Ústeckém kraji, dále v Karlovarském a Středočeském. Podle našich dosavadních poznatků jsou nejvíce padělány a jinak zneužívány španělské, německé a francouzské registrační doklady .
Pokud jde o značky automobilů jsou nejvíce zneužívány doklady k automobilům koncernu BMW – zatím 30%, dále koncernu VW – 25% (z toho vozy ŠKODA – 15%). Dosud bylo zaznamenáno nejvíce podvodně zlegalizovaných osobních vozidel značky Škoda Octavia – 13% a značky BMW X5 – 11%.
 
     Kromě automobilů luxusních značek jsou takto legalizována i užitková vozidla, traktory a stavební stroje. Jako zajímavost lze rovněž uvést neoprávněnou změnu emisní kategorie u tahačů návěsů (TIR) – přepsání údajů v technickém průkazu ušetří majiteli takového návěsu mýtné ve výši až 6 Kč na 1 km. Zajímavé jsou i případy omlazování motorových vozidel v dokladech k vozidlu za účelem navýšení ceny a jejich výhodnějšího prodeje.
 
     Akce „Čistka“ bude nadále probíhat, dokud nebudou zkontrolována všechna registrační místa v České republice. Ředitel služby cizinecké policie plk. Mgr. Milan Majer k tomu sdělil: „ Velice oceňuji vstřícný přístup ze strany magistrátů jednotlivých měst a obcí k našim kontrolám. Chtěl bych zdůraznit, že zjištěné nelegální doklady jsou na takové úrovni, že laik ani úředník provádějící registraci vozidel, nemá šanci padělek rozpoznat“ a dodal: „ v současnosti vedeme jednání s Ministerstvem dopravy o zajištění kurzů pro pracovníky dopravních odborů, s cílem zajistit alespoň základní informovanost v oblasti padělání veřejných listin“.
 
     Cílem akce „ČISTKA“ je zastavit legalizaci dovozu odcizených motorových vozidel do České republiky a nastavit kontrolní mechanizmy ve spolupráci s ostatními orgány státní správy tak, aby již nebylo možno do budoucna tuto formu trestné činnosti opakovat. 
 
 
Kpt. Mgr. Kateřina Rendlová 
Tisková mluvčí ŘSCP

vytisknout  e-mailem