Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce "ČÍM BUDU?" - povolání policista

Policie České republiky představí povolání policisty veřejnosti o víkendu 19. - 20. září 2015 v Galerii HARFA v Praze 9 v době od 10.00 do 18.00 hodin. 

Leták Harfa
Dětem všech věkových kategorií, jejich rodičům a též zájemcům o službu u Policie České republiky bude představena profese policisty prostřednictvím ukázek jednotlivých policejních činností včetně osobních setkání se zkušenými policisty.
 
Kriminalistický ústav Praha představí podrobně jednotlivá odvětví kriminalistiky

Jedinečnost otisků prstů a tajemný svět mikrostop
Daktyloskopie patří k nejstarším odvětvím kriminalistiky, které je více než sto let využíváno k identifikaci osob podle papilárních linií. Děti si budou moci samy vyzkoušet, jak se zviditelňují a zajišťují daktyloskopické stopy pomocí speciálních nástrojů a pomůcek skutečných kriminalistů. Odvětví fyzikální chemie se mimo jiné zabývá zkoumáním mikrostop, což jsou částice nebo fragmenty pouhým okem neviditelné. Jde o poměrně trvanlivé a odolné stopy, jejichž vzniku pachatel na místě činu nemůže zabránit. V důkazním řízení však mohu sehrát významnou roli. Pohled do optického mikroskopu návštěvníkům poodhalí zajímavý svět mikrostop získaných z nejrůznějších materiálů, ať již se jedná o různé druhy textilních vláken nebo fragmenty laků, barev, zvířecí srsti aj. Ve 3D zobrazení budou k vidění zajímavé fotografie mikrostop, které byly pořízeny za pomoci speciálního elektronového mikroskopu.
 
Jak se sestavuje identikit
Svědkem zločinu se může stát každý z nás. Dokážeme ovšem věrohodně popsat, jak pachatel vypadal? Jaký měl obličej, oči, nos nebo vlasy? Představíme speciální program wPoridos, s jehož pomocí kriminalisté sestavují identikit (podobiznu) pachatele podle výpovědi svědka. Tento systém byl vytvořen a je i nadále zdokonalován na oddělení antropologie v Kriminalistickém ústavu Praha. 
 
Dále se představí policejní pyrotechnici, poříční oddíl policie, služba dopravní policie, policejní preventisté, službacizinecké policie, pohotovostní motorizovaná jednotka, osobní ochrana prezidenta a mnohé další. V laser střelnici si návštěvníci budou moci vyzkoušet manipulaci a střelbu z laserové zbraně. Děti si budou moci za přítomnosti dopravního policisty ověřit své znalosti pravidel silničního provozu a řidičské dovednosti na dopravním hřišti. Pro „potěšení oka“ bude k dispozici taktéž policejní technika a výstava historických uniforem zapůjčených z Muzea Policie České republiky.
 
Zájemci o službu u Policie České republiky mohou na místě využít přítomných personalistů a informovat se ohledně podmínek přijetí do služebního poměru k Policii ČR.
 
Přijďte blíže poznat práci policistů, zasoutěžit si a užít si zábavný víkend s celou svojí rodinou. Pro děti bude připravena i výtvarná dílna či foto koutek s policejní výstrojí.
 
Těšíme se na Vaši návštěvu
 
pplk. Mgr. Zuzana Pidrmanová

koordinátorka prevence
Policejní prezidium ČR - oddělení tisku a prevence
17. 9. 2015
Odkazy do noveho okna

Leták Harfa

Leták Harfa 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem