Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Akce "BOBÍK"

KRAJ - Policisté dopadli skupinu cizinců, kteří vykrádali stavební buňky. 

Litoměřičtí kriminalisté rozpracovali v letních měsících tohoto roku skupinu cizinců podezřelých z krádeží vloupáním do stavebních buněk.

Na základě zjištěných míst páchání trestné činnosti a dokumentovaného rozsahu trestné činnosti si pak věc převzali středočeští kriminalisté, kteří podrobně rozkryli kompletní složení této skupiny a postupně zadokumentovali jejich trestnou činnost. Ta spočívala v krádežích vloupáním do stavebních buněk a kontejnerů, při nichž se zaměřovali zejména na krádeže elektrického nářadí a nástrojů potřebných na stavbách. Veškeré odcizené věci následně putovaly do meziskladů, které si cizinci zřídili, případně do jejich bydlišť, a poté se snažili o další prodej těchto věci přímo na území České republiky.

Realizaci případu provedli středočeští krajští kriminalisté ve spolupráci z kriminalisty z Mladé Boleslavi a Litoměřic pod krycím názvem „BOBÍK“ ve dnech od 15. do 18. září 2022. Při realizaci bylo ve spolupráci se zásahovou jednotkou Středočeského kraje zadrženo na různých místech celkem 5 osob cizí státní příslušnosti, a to mužů ve věku od 21 do 30 let. Při zadržení kladli cizinci aktivní odpor, jeden z nich dokonce nastartoval vozidlo, ve kterém seděl a začal na policisty couvat s úmyslem z místa ujet.

Policisté provedli tři domovní prohlídky a čtyři prohlídky nebytových prostor, při nichž bylo zajištěno nejméně 130 kusů různého stavebního nářadí a nástrojů – aku šroubováky, vrtačky, elektrocentrály, bourací kladiva, nabíječky na aku baterie, nivelační optické přístroje, rázové utahováky, vrtáky, řezné kotouče, štípací pákové kleště, kombinované kleště, páčidla a další. Dále pak byly zajištěny dva osobní automobily, které cizinci užívali a finanční hotovost ve výši 15 tisíc Kč a 300 EUR.

Trestní stíhání středočeští kriminalisté zahájili pro spáchání 17 případů vloupání s celkovou škodou přesahující 6 milionů Kč na odcizených věcech a 209 tisíc Kč na poškození objektů. Ke všem skutkům došlo v období od března do září tohoto roku na území Středočeského, Jihočeského a Ústeckého kraje. Tento počet případů však s největší pravděpodobnosti nebude konečný a trestní stíhání obviněných bude pravděpodobně rozšířeno o další skutky, a to zejména na základě ztotožnění stavebního nářadí zajištěného v rámci domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor.

Všech pět mužů je stíháno pro trestné činy poškození cizí věci a krádež, za které čtyřem z nich hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na dva až osm let, pátému pak s ohledem na rozsah jeho účasti na spáchané trestné činnosti jeden rok až pět let. Všech pět obviněných je stíháno vazebně.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
22. září 2022

vytisknout  e-mailem