Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Akce "Bezpečně na cyklostezce"

Ročně havaruje tisíce dětí na svém kole, nově teď i na in-line bruslích. Skončí-li jejich pády odřenými koleny, mají štěstí. Spousta z nich však dopadá daleko hůře a zdravotní následky si s sebou nesou po celý život. Radám, jak může bruslař či cyklista svou bezpečnost zvýšit nebo kritickým situacím předejít, se ve středu 4. srpna 2010 na cyklostezce Centrálního parku na Opatově věnovali policisté z Preventivně informačního oddělení Krajského ředitelství policie hl. m. Prahy. 

        Smyslem celé akce bylo zábavnou formou prohloubit, ověřit znalosti a dovednosti malých i větších sportovců v uplatňování pravidel silničního provozu. Seznámit děti i jejich rodiče s povinnou výbavou jízdního kola, s bezpečným chováním in-line bruslařů a cyklistů na pozemních komunikacích. Pro mnohé návštěvníky byly informace o tom, jaké je postavení bruslaře z pohledu zákona o provozu na pozemních komunikacích, neznámé. Většina dotazovaných netušila, že jezdec na kolečkových bruslích = chodec a tomu by mělo odpovídat i jeho chování. Pohyb bruslaře po chodníku mezi ostatními chodci, je vzhledem na rychlost bruslaře, zdrojem potenciálních konfliktů. Policisté tak často doporučovali dbát zvýšené opatrnosti, předvídat a zvážit, zda nebude vhodnější si pro jízdu vybírat místa, kde svým jednáním nikoho neohrozí. Nejen rodiče s jejich ratolestmi, ale i zkušenější bruslaři si s policistou na in-line bruslích mohli vyzkoušet základy techniky jízdy, nebo si nechat poradit, jak zvládnout pády na bruslích.
 
        Nejzákladnějším pravidlem pro jízdu na kole stanovenou pro děti, je používat řádně ochranné pomůcky, jako je cyklistická přilba a chrániče na různé části těla. Každá osoba do věku 18 let musí mít na hlavě řádně připevněnou přilbu, která jej při kolizi alespoň částečně ochrání. A proto i časté dotazy rodičů na policisty směřovaly k cyklistickým přilbám. Jak přimět děti k nošení přilby, jak poznat vhodnou přilbu, aby dítěti dobře seděla a jak může pomoci před poraněním hlavy? Policisté tak v prvé řadě upozorňovali na nezodpovědnost a lehkovážný přístup samotných rodičů. Stále je totiž na silnicích i mimo ně vidět spousta malých cyklistů bez helmy. Často se můžeme setkat s rodinami, kde děti sice šlapou s cyklistickou přilbou na hlavě, ale jejich doprovod zůstává bez ní. Je tedy velmi důležité jít dítěti příkladem. Pojedete-li někam společně, mějte svou přilbu vždy na hlavě. Začněte dítě na nošení přilby zvykat od jeho nejútlejšího věku a nezapomínejte ho za nošení pochválit. Cyklistická přilba by měla dítěti dobře sedět a být lehká. Nemá klouzat do žádné strany a nesmí tlačit. Měla by mít silný řemínek, který ji na hlavě udrží a v neposlední řadě být také jasně viditelná pro motoristy v noci i ve dne.
     Bezpečnostní cyklistické přilby jsou velmi důležité a jsou pro všechny jezdce. Při pádu často zachraňují životy. Vážná cyklistická nehoda se totiž může stát komukoliv, kdykoliv a v jakékoliv rychlosti.
 
        Celá akce probíhala pod záštitou pana Mgr. Dalibora Mlejnského, starosty městské části Prahy 11. Mediální tváří akce byla cvičitelka aerobicu a fitness paní Hanka Kynychová.  Na stanovištích kromě policistů z Preventivně informačního oddělení, kteří se snažili dětem zábavnou formou testu vysvětlit pravidla silničního provozu a zásady osobní bezpečnosti, si u stánku Českého červeného kříže mohli „malí i velcí“ návštěvníci vyzkoušet ošetřit zraněnou osobu nebo kardiopulmonální resuscitaci. Jaké jsou možnosti pojištění poradili sportovcům zástupci Zdravotní pojišťovny MV ČR a nejmenší děti si s radostí užívaly skákací hrad Městské policie hl. m. Prahy.
       
        Bruslaři i cyklisté si vyzkoušeli různé testy a hry. Dozvěděli se spoustu zajímavých a užitečných rad, obdrželi informační letáky a brožury s preventivní tématikou. Policisté ČR i všechny zúčastněné organizace se tento den snažili svou prací přispět ke správnému a bezpečnému chování dětí v silničním provozu, ke snižování dopravní nehodovosti a zvýšit tak zájem rodičů o bezpečnou dopravu svých dětí. Snad se jim to podařilo. 
 
 
por. Mgr. Tereza Čapková
5.8.2010
Odkazy do noveho okna

Bezpečná cyklostezka 1

Bezpečná cyklostezka 1 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 2

Bezpečná cyklostezka 2 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 3

Bezpečná cyklostezka 3 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 4

Bezpečná cyklostezka 4 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 5

Bezpečná cyklostezka 5 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 6

Bezpečná cyklostezka 6 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 7

Bezpečná cyklostezka 7 

Detailní náhled

Bezpečná cyklostezka 8

Bezpečná cyklostezka 8 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem