Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Akce alkohol, drogy a mládež 2021

V rámci akce byly provedeny téměř dvě stovky kontrol různých podniků. 

Policisté, strážníci městských a obecních policií, pracovníci orgánů sociálně-právní ochrany dětí, živnostenských úřadů, ale také České obchodní inspekce, hygienických stanic a Celní správy ČR se v regionech napříč celou Českou republikou zaměřili na vytipovaná restaurační zařízení, kluby, bary, zábavní podniky, ale i venkovní akce spojené s prodejem alkoholu.

Kontrolám se nevyhnuly ani různé prodejny, od supermarketů po večerky, kde zaznamenáváme dlouhodobější problémy s porušováním zákazu prodeje alkoholu či tabákových výrobků osobám mladším 18 let, či podniky, které provozují herní zařízení

„O důvodech nastavení věkových limitů u prodeje alkoholických nápojů, tabákových výrobků či hazardních her není třeba diskutovat. Dětský organismus i psychiku zmiňované faktory dokáží zásadně poškodit. Snažíme se proto v této oblasti působit preventivně nejen v rámci běžné dohledové činnosti, ale také při těchto intenzivních součinnostních akcích. Ty osobně vnímám nejen jako nástroj postihu těch, kdo neoprávněně dětem alkohol či jiné zakázané výrobky či služby poskytnou, ale také jako apel ke společnosti, že je třeba se tématem stále zabývat,“ popisuje hlavní cíle a motivaci bezpečnostního opatření ředitel služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR plk. Petr Sehnoutka.

V rámci akce byly provedeny téměř dvě stovky kontrol různých podniků a přes 400 osob. Vzhledem k tomu, že je cílem především prevence, doplňovaly kontroly provozoven preventivní besedy s dětmi ve školách se zaměřením na zvyšování právního vědomí v oblasti závislostí.

kpt. Hana Rubášová 
tisková mluvčí PP ČR

vytisknout  e-mailem