Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Evropský den proti vloupání 2023

21. červen 2023 

V rámci Evropského dne proti vloupání do obydlí, který v letošním roce připadl na 21. června, prováděli policisté Krajského ředitelství hl. m. Prahy preventivní činnost, s cílem připomenout základní pravidla, zabezpečení objektů proti vloupání. Akce proběhla například v rekreační oblasti na Praze 6, kde byli místní obyvatelé seznámeni s možnostmi prevence v dané oblasti a také s doporučeným postupem v případě zjištění narušení jejich objektu. K dané problematice policisté předávali informační letáky, jejichž obsahem jsou doporučené preventivní rady. V rámci této akce bylo zjištěno narušení jednoho z objektů, načež přítomní policisté informovali majitele a provedli na místě další nezbytné úkony.

Základem efektivního zabezpečení obydlí je především zamykání a zavírání oken. Toto pravidlo je důležité dodržovat i ve chvílích, kdy máte v úmyslu odejít z domova na krátkou dobu, například za účelem nákupu či vyhození odpadků.  Neuzamčené obyčejné dveře dokáže pachatel překonat během pouhých 5 sekund a dveře bezpečnostní za 15 sekund. Kromě těchto základních pravidel existuje řada dalších doporučení, která vám pomohou chránit váš majetek. Důležité jsou například i dobré sousedské vztahy a to zejména pro případ, kdy opouštíte obydlí na delší dobu. V souvislosti s tím je také vhodné neupozorňovat na Vaší nepřítomnost na sociálních sítích. K efektivní ochraně majetku slouží i různé formy technického zabezpečení. Jedná se zejména o kombinaci mechanických prvků (bezpečnostní dveře, zámky, fólie apod.) s prvky elektronického zabezpečení spočívající v instalaci alarmů nebo kamer. Pro ochranu cenností lze využít trezorů nebo jiných možností úschovy. Vhodné je také pořídit si fotografie Vašich cenností včetně jejich soupisu. Pokud vám někdo tyto věci odcizí, zvýší se tak pravděpodobnost jejich nalezení a identifikace.

V případě, kdy zjistíte, že se do vašeho obydlí někdo vloupal, nevstupujte sami dovnitř a neprodleně volejte linku 158. Pro více informací k prevenci proti vloupání můžete navštívit webové stránky www.stopvloupani.cz.

Evropský den proti vloupání 2.jpgEvropský den proti vloupání 2.jpg

Evropský den proti vloupání 3.pngEvropský den proti vloupání 3.png

 

nprap. Bc. Kristýna Soukupová

vytisknout  e-mailem