Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“

KARLOVARSKÝ KRAJ-Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne“. 

Statistiky dopravních nehod suše uvádějí počty dětí, které se staly obětí dopravní nehody. Počty dětí zraněných, někdy i usmrcených.

Nejen prvňáčka, ale každé dítě čeká každé ráno cesta do školy. Po letních prázdninách je nutné, aby si děti ale také  řidiči připomněli pravidla bezpečného chování na silnici. V tom jim pomáhá projekt Zebra se za tebe nerozhlédne.

Cílem republikové akce je působení na chodce a kontrola dodržování pravidel pro přecházení pozemních komunikací, zároveň odbourání mýtu o absolutní přednosti chodců na přechodech.

Letošní zářijová dopravně informativní akce proběhla od 1.- 6 září na Karlovarsku v městech a obcích Ostrov, Karlovy Vary, Dalovice, Kyselka, Pernink, Bečově a Toužimi, v Sokolově u pěti základních škol a v Chebu kromě dvou základních škol také u nejfrekventovanější školy v ulici 1.máje. Vybraná stanoviště byla zvolena s ohledem na blízkost škol a frekventovanost přechodů.

 

V Karlovarském kraji proběhl zvýšený dohled u základních škol a frekventovaných přechodech. Policisty mohli chodci spatřit ráno v čase od sedmi do osmi hodin a v odpoledních hodinách od třinácti do čtrnácti hodin. Tyto časy byly vyhodnocené jako rizikové. Kromě dopravních policistů se akce zúčastnili také pořádkoví policisté ve svých  obvodech.

Přestože policisté stáli u přechodů, setkali se se stále neukázněnými chodci a také s neukázněnými řidiči - rodiči. Mnozí rodiče vozí své děti do školy autem, nejsou však kladným příkladem účastníka silničního provozu. K největším nešvarům patřilo vystupování dětí z aut, ne každý rodič použil zádržný systém – autosedačku pro dítě, mnoho řidičů nepoužilo ani bezpečnostní pásy. Neukázněné řidičky – maminky dokonce za jízdy telefonovaly. U některých škol jsou velmi špatné podmínky pro parkování a proto rodiče porušují zákon, když své děti nechávají vystupovat z vozu směrem do vozovky nebo zastavují přímo v křižovatce.

Poznatky policistů svědčí o účelnosti této preventivní akce, která je naplánována i na začátek školního roku v září.

por. PhDr. Papežová Zdeňka                                                                                                                                                                              dne 9.9.2016

 

Odkazy do noveho okna

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 2

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 3

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 4

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 5

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 6

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

Dopravně preventivní akce „Zebra se za Tebe nerozhlédne" 1

Dopravně preventivní akce „Zebra se za T... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem