Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Součinnostní jednání složek IZS a starostů obcí s rozšířenou působnostní

KRAJ – Spolupráce na této úrovni je důležitá 

Zástupci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje se ve středu 10. listopadu sešlo se starosty obcí s rozšířenou působností. Za krajské ředitelství policie se součinnostního jednání zúčastnil, ředitel krajského ředitelství plk. Ing. Leoš Tržil, ředitel kanceláře ředitele KŘ plk. JUDr. Jindřich Secký, náměstek pro vnější službu plk. Mgr. Miloslav Machát, náměstek pro ekonomiku plk. Ing. Jan Fait, zástupci odboru služby dopravní policie, vnější služby, cizinecké policie a vedoucí jednotlivých územních odborů policie Jihomoravského kraje.

Jednání se zúčastnil ředitel Zdravotní záchranné služby Jihomoravského kraje ing. Milan Klusák, MBA, ředitel HZS Jihomoravského kraje plk. Ing. Jiří Pelikán, Mgr. Martin Koníček z odboru kanceláře ředitelky Krajského úřadu Jihomoravského kraje, starostové měst a obcí s rozšířenou působností a zástupci Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje.

V úvodu jednání ředitel krajského ředitelství policie plk. Leoš Tržil, seznámil přítomné s vývojem trestné činnosti v Jihomoravském kraji v letošním roce ve srovnání s roky minulými v rámci jednotlivých územních odborů. Informoval o poklesu trestné činnosti v majetkové oblasti.

Dále informoval o dopravní situace v rámci kraje a pozornost věnoval zejména oblasti bezpečnosti chodců a cyklistů v dopravě. Na území Jihomoravského kraje došlo k poklesu počtu dopravních nehod v letošním roce za srovnatelné období roku 2015 (-25 DN). Rovněž v letošním roce došlo ke snížení počtu dopravních nehod se smrtelným zraněním (-37 úmrtí). K nejvíce dopravním nehodám s účastí chodců došlo na území města Brna. Cyklisté jsou rovněž účastníky dopravních nehod.  V roce 2015 jsme řešili celkem 353 a v roce 2016 338 dopravních nehod s účastí cyklistů. Dle statistik na jednoho usmrceného cyklistu s helmou připadá deset usmrcených bez helmy. V letošním roce poklesl počet usmrcených motorkářů. Nejčastějšími příčinami dopravních nehod motorkářů jsou nedání přednosti motorkáři nebo rychlost jízdy motorkářů.

Proto důležitou součástí činnosti dopravních policistů na celém teritoriu kraje jsou dopravně bezpečností a preventivní akce zaměřené na přechody pro chodce, viditelnost chodců a cyklistů. Povinností chodců pohybujících se za snížené viditelnosti mimo obec je mít reflexní prvky. Je důležité si uvědomit svou vlastní bezpečnost. Dopravní policisté ve spolupráci s pracovníky oddělení tisku a prevence po celém území kraje realizují preventivní a prezentační akce, jejichž cílem je působit na nejširší veřejnost, upozornit na důležitost vlastní bezpečnosti chodců, cyklistů, motorkářů i řidičů.

Dále ředitel krajského ředitelství policie plk. Leoš Tržil seznámil starosty s aktuálním personálním stavem krajského ředitelství. V současné době chybí v rámci jihomoravské policie padesát nových policistů. Zdůraznil jak složité je najít nové zájemce o práci u policie. Z deseti zájemců v průměru úspěšně absolvují přijímací řízení pouze tři.

Seznámil starosty měst a obcí s konkrétními počty policistů a obsazenosti na jednotlivých územních odborech v rámci kraje.

Noví policisté posilují zejména základní útvary v jednotlivých regionech. Hledáme nové policisty rovněž na specializované útvary (více na www.policie.cz). Zmínil také postupné začleňování prvosledových hlídek.

V oblasti migrace ředitel plk. Leoš Tržil zdůraznil, že situaci nepodceňujeme, se starosty jsou policisté jednotlivých územních odborů v kontaktu, probíhají jednání a cvičení. Jedním takovým bylo součinnostní cvičení v březnu letošního roku pod názvem Vlna. V rámci cvičení jsme využili spolupráce s integrovaným záchranným systémem a krajským úřadem.

Plk. Leoš Tržil a vedoucí jednotlivých územních odborů policie poděkovali starostům a jednotlivým zástupcům IZS za dobrou spolupráci a přispívání tím bezpečnosti Jihomoravského kraje.

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 10. listopadu 2016

Odkazy do noveho okna

1 imz (4)

1 imz (4) 

Detailní náhled

2 imz (3)

2 imz (3) 

Detailní náhled

4 imz (1)

4 imz (1) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem