Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Ajaxův zápisník pro třetí třídy

Jedná se o učebnici pro třetí třídy ZŠ. Tato učebnice má 67 stran a je rozdělena do čtyř kapitol. Učebnice navazuje na „Ajaxův zápisník“ pro druhé třídy a jde zařadit do hodin čtení a prvouky.

Dopravní výchova – chodec - cyklista

  • Toto téma je opakování bezpečnosti chodce a to při přecházení přes silnici, jak se správně chovat na přechodu pro chodce, kde je bezpečné si hrát a kde ne, ale také bezpečnosti cyklistů a to odkdy mohou sami jezdit po silnici, kdo může být doprovod, jak se na silnici správně chovat, jak si správně udržovat jízdní kolo a co patří do povinné výbavy.Také si zde zopakují dopravní značky a dozvědí se, kde si mají dát pozor.

Závislosti – tabák, alkohol, drogy, hazardní hry

  • Nikdy není brzy se o těchto problémech dozvědět. Žáci zde proberou škodlivost látek, návykovost a rizika zneužití. Je zde dále příběh chlapců, kteří požili alkoholické nápoje a jak špatně to s nimi dopadlo a poté je zde příběh a vysvětlení, jaká rizika sebou přinášejí hazardní hry.

Mezilidské vztahy – šikana – trestné činy

  • Kapitola upozorňuje na závažné skutky, které se nazývají trestné činy. Jsou zde příběhy srovnání chování žáků a dospělých, podle kterých mohou posoudit, čeho se dopouštějí. Dále zde žáci proberou problém šikany. Dozvědí se co to šikana je, jak se proti ní bránit, jak se šikany nedopouštět a jak se správně chovat ke spoluobčanům. Kapitola je zakončena příběhem Toníka, který byl vystaven šikaně.

Bezpečné prázdniny

  • Blížící se prázdniny sebou přinášejí i spoustu rizik. V tomto celku se žáci dozvědí o problémech, které je mohou o prázdninách potkat a jak se v různých situacích mají chovat. Celek je zakončen prázdninovým desaterem a opakováním.

Tomáš Krupička, e-mail: pisln@mvcr.cz.

vytisknout  e-mailem