Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ahoj babi, tady tvůj vnuk Radek

KRÁLOVÉHRADECKO - Přílišná důvěřivost se seniorce nevyplatila 

Královéhradečtí policisté vyšetřují od minulého týdne další podvodné jednání spáchané na seniorovi se škodou vyčíslenou na 23.000 korun. K události došlo dne 29. května 2013 v jednom z bytů na sídlišti ve Veverkově ulici v Hradci Králové poté, co 77leté ženě doma zazvonil telefon. „Ahoj babi, jak se máš? ty mě nepoznáváš? já jsem tvůj vnuk Radek“, ozvalo se ve sluchátku. Starší ženě se prý sice hlas zdál nějaký „divný“, volající to ale začal vysvětlovat tím, že je sám v šoku, protože údajně právě zavinil dopravní nehodu. Mluvil o tom, že v druhém autě jsou zranění cizinci, kteří nechtějí věc oznamovat na policii, ale požadují  peníze, protože jim způsobil škodu za 100 tisíc. Ptal se, kolik že by mu „babička“ mohla půjčit. Žena uvedla, že má doma na hotovosti přes 20 tisíc korun a dalších 40 tisíc na účtu. Falešný vnuk poté prý ženu instruoval, aby dala peníze i s platební kartou do obálky a vyšla před dům. Tak se i stalo. Venku místo vnuka však čekala jeho údajná přítelkyně, které poškozená seniorka předala v obálce 23 tisíc korun v hotovosti, platební kartu (naštěstí s omezeným denním limitem!) a sdělila ji PIN kód. Podvodnice slušně poděkovala, stařenku objala a na rozloučenou ještě políbila. Když se seniorka záhy z celé události vzpamatovala, vytočila číslo svého skutečného vnuka. Telefon vzala jeho manželka, která jí sdělila, že ten je doma a žádnou nehodu neměl. To už bylo seniorce definitivně jasné, že se stala obětí podvodu a celou věc následně oznámila na policii.
 
K popisu ženy uvedla: věk mezi 20 až 25 lety, výška 160 až 165cm, štíhlé postavy, na hlavě bílá kšiltovka, pod ní zřejmě světlé vlasy, na očích brýle, oblečena měla být do světlých svršků.

Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z podvodného vylákání finanční hotovosti a z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku, za což hrozí pachatelům trest odnětí svobody až na dvě léta.

čtěte také: Můžete přijít o celoživotní úspory
                  Projekt "Bezpečí seniorů ve městě"
por. Mgr. Lenka Burýšková
tisková mluvčí
Zveřejněno: 3. června 2013 v 11:10

 

vytisknout  e-mailem