Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Agresivita nejen za volantem

V sídle Ministerstva dopravy ČR se dnes uskutečnila jedna z posledních společných konferenci ministerstva a Policejního prezidia ČR. Hlavním tématem tiskové konference byla agresivita účastníků provozu na pozemních komunikacích.  

Za Policii ČR se dnes se zástupci médií sešli náměstek policejního prezidenta pro vnější službu plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek a ředitel služby dopravní policie plk. Ing. Leoš Tržil. Informace k tématu prezentovali také vedoucí Společné laboratoře spolehlivosti systému Fakulty dopravní ČVUT v Praze prof. Ing. Mirko Novák, Dr. Sc. a Ing. Zuzana Lisá, Ph. D. z oddělení BESIP ministerstva dopravy.
 
V úvodu vyhodnotil ředitel dopravní policie plk. Leoš Tržil dopravní nehodovost posledního prázdninového týdne a víkendu. V této souvislosti podotkl, že je počet osob usmrcených při dopravních nehodách v posledním prázdninovém víkendu (6 osob) v horizontu uplynulých 10 let druhý nejnižší (méně usmrcených bylo zaznamenáno jen v roce 2006 – 3 osoby). Více zde.
 
Hlavní téma uvedl svými slovy plk. Ivan Bílek, který zmínil, že průvodním znakem většiny dopravních nehod jsou netolerance a agresivita účastníků provozu. Proto Policie ČR velmi přivítala žádost oddělení BESIP a fakulty dopravní ČVUT v Praze o spolupráci na výzkumném projektu, jehož cílem bude zmapovat a analyzovat agresivní chování na českých silnicích a na základě výsledků výzkumu formulovat opatření k eliminaci těchto projevů agresivity.
 
Ing. Zuzana Lisá při své prezentaci k projektu uvedla, že: „Z dosavadních poznatků se na českých silnicích každou 6. minutu odehrává nějaký případ bezohlednosti.“
 
Prof. Mirko Novák mimo jiné doplnil: „Česká republika se v porovnání se světem ve škále bezpečnosti na silnicích zdaleka neřadí na špici. Naopak spadá do dolní třetiny.“Agresivita účastníků provozu je podle něj jedním ze stěžejních faktorů, který bezpečnost na silnicích ovlivňují. Poznat příčiny agresivního chování je přitom velmi složité a jejich zkoumání zasahuje do oblasti neurologie a dalších oborů medicíny. Část výzkumu bude proto ve spolupráci s dobrovolníky nutné provést v laboratorním prostředí.
 
Na závěr tiskové konference byl představen poslední 7. spot kampaně ministerstva dopravy „Nemyslíš, zaplatíš“, který s tématem agresivity za volantem úzce souvisí.
 
(více informací a spot ke stažení zde)
 
 
 kpt. Mgr. Veronika Benediktová

vytisknout  e-mailem