Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Adámkova cesta

KARLOVARSKÝ KRAJ – Pomozte nám podpořit našeho kolegu a jeho rodinu. 

Tato nelehká doba, která trvá již několik týdnů, je pro nás všechny složitá a každému z nás komplikuje život. I přesto si troufám tvrdit, že pro našeho kolegu prap. Samuela Chramostu, sloužícího na obvodním oddělení Sokolov – město, jsou tyto dny ještě o něco těžší. Společně se svojí rodinou totiž prochází nelehkou životní situací. Jejich ani ne dvouletý syn Adámek trpí vzácným, ale velmi progresivním onemocněním SMA (Spinální Svalová Atrofie). Toto onemocnění oslabuje všechny svaly v těle. U pacientů dochází k úplné ztrátě pohybu a v nejtěžších případech i schopnosti dýchat a jíst.

Kromě toho, že prap. Samuel Chramosta je hrdým policistou, který ctí heslo „pomáhat a chránit“, tak je zároveň milujícím otcem. A svému synovi chce pomoci progresivitu této nemoci zastavit. „V současné době Adámek podstupuje každé čtyři měsíce aplikaci SPINRAZY, která progresivitu pouze zpomalí a pokud by nedostal pokaždé novou dávku, mělo by to vážné následky. Navíc lze zatím tuto léčbu aplikovat pouze lumbální punkcí do bederní páteře,“ uvedl k léčení svého jediného syna policista, který po dlouhých letech, kdy pomáhal ostatním, nyní potřebuje sám pomoc.

Prožít příjemnější a spokojenější život může totiž malý Adámek díky nové léčbě. Jedná se o genovou terapii „lékem“ ZOLGENSMA. Její cena je ovšem astronomická. Na léčbu a náklady s ní spojené potřebují Adámkovo rodiče vybrat 2 500 000 amerických dolarů, což je přibližně 65  milionů korun a léčba není hrazena žádnou zdravotní pojišťovnou. „Díky jedné dávce tohoto léku se může progresivita této nemoci zastavit. Tuto terapii ovšem může Adámek podstoupit pouze do svých druhých narozenin. Ty oslaví 17. června letošního roku, takže čas neúprosně běží. Víme, že částka na tuto léčbu je obrovská, ale budeme bojovat do posledního možného dne. Práce u policie mě naučila, že nic není beznadějné a tím se chci řídit i v tomto případě. Věříme, že se finanční prostředky podaří dát dohromady a náš syn bude mít lepší život,“ pokračoval prap. Samuel Chramosta.
 
Pokud by se částku vybrat nepodařilo, tak budou peníze využity na každoroční potřebné rehabilitace a na doplatky pomůcek, které Adámkovi pomohou zlepšit život. „Je to obrovská suma, jsme si toho vědomi, ale na konci této složité cesty si chceme říct, že jsme udělali vše, co bylo v našich silách. Srdečně děkujeme všem, kteří přispějí a podpoří tak Adámka v cestě za lepším životem,“ uzavřel policista.

Sílu a energii v této složité situaci rodině dodává také podpora kolegů. „Adámkovu cestu sleduji a rodinu našeho kolegy plně podporuji. Kromě toho, že jsme policisté, tak jsme především obyčejní lidé a v těchto složitých životních situacích si musíme pomáhat. Věřím, že sbírka bude úspěšná a Adámek dostane potřebnou léčbu,“ uvedl plk. Mgr. Petr Macháček, ředitel Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje.

Adámkovi na jeho cestě za lepším životem můžeme pomoci tím, že spojíme síly a přispějeme libovolnou částku na transparentní účet pro CZK 2201788315/2010  nebo zasláním DMS na telefonní číslo 87 777 ve formátu: DMS SRDCEPRODETI 30 (v hodnotě 30 Kč), DMS SRDCEPRODETI 60 (v hodnotě 60 Kč), DMS SRDCEPRODETI 90 (v hodnotě 90 Kč).

Adámkovu cestu můžete sledovat na internetových stránkách www.adamkovacesta.cz  a na sociálních sítích Facebook  a Instagram.

SPOLEČNĚ TO ZVLÁDNEME!

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
15. 4. 2020

Odkazy do noveho okna

Plakát Adámkova cesta PČR

Plakát Adámkova cesta PČR 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem