Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Volání na tísňovou linku

MĚLNICKO - Pokuta až 200 000 korun hrozí opilému muži za opakované volání na tísňové linky. 

Policisté Obvodního oddělení Kralupy nad Vltavou šetří případ zneužití tísňové linky. Dne 13. dubna 2021 v odpoledních hodinách dvaačtyřicetiletý muž několikrát během 10 minut volal na tísňovou linku 158 a 112. Nacházel se na Dvořákově náměstí v Kralupech nad Vltavou  a vyžadoval  příjezd policejní hlídky.  Po mužích zákona chtěl opravit své auto. Volající komunikoval velmi nesrozumitelně. Po telefonu se jevil značně opilý. V hovorech vyhrožoval, že jestli mu policisté nepřijedou auto opravit, z místa odjede. Policejní důstojník vyslal na místo kralupskou policejní hlídku. Muž s policisty nespolupracoval, na jejich výzvy nereagoval. Nakonec se však  podrobil dechové zkoušce. Nadýchal téměř 3 promile alkoholu.  

Muž se svým jednáním dopustil přestupku podle zákona o elektronických komunikacích, kde se říká, že tomu, kdo uskutečňuje zlomyslná volání na číslo tísňového volání, může být ve správním řízení uložena pokuta až 200 000 korun.

Lidé zneužívající linku 158 se vystavují nejen hrozbě citelného finančního postihu. Mnozí si navíc zřejmě ani neuvědomují, že zatímco zcela zbytečně blokují linku tísňového volání, rychlou pomoc policistů potřebuje někdo jiný. Pokud se podobná zlomyslná volání na tísňovou linku opakují,  nebo pokud musí policie naprosto zbytečně vynaložit náklady spojené s vysláním výjezdu specialistů na místo, kde k ničemu nedošlo, případ řešíme jako přestupek a oznamujeme jej Českému telekomunikačnímu úřadu. Ten může volajícímu v přestupkovém řízení uložit pokutu až 200 000 korun. Pokud se přestupce takového jednání dopustí opakovaně během dvou let, částka sankce může být dokonce až dvojnásobná.

Telefonní linka 158 je bezplatnou linkou tísňového volání Policie České republiky a je určena široké veřejnosti pro telefonická oznámení, která mají charakter tísňových výzev, jejichž obsahem jsou zejména:

  • informace o ohrožení života, zdraví, majetku nebo veřejného pořádku,
  • informace vztahující se k:

                  - trestné činnosti,
                  - pátrání po pohřešovaných a hledaných osobách,
                  - pátrání po odcizených vozidlech,
                  - haváriím, výbuchům a živelným pohromám,
                  - dopravním nehodám, komunikačním závadám a odtaženým vozidlům

Telekomunikačními pravidly, která vymezuje Zákon o elektronických komunikacích č. 127/2005 Sb., jsou pro tísňová volání stanovena tato čísla:150, 155, 158, 156 a 112.

por. Mgr. Markéta Johnová
21.4.2021

vytisknout  e-mailem