Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

A zase ta prevence...!

MS kraj - kyber prostor je stále aktuální téma 

Kyber prostor je stále aktuální téma, kterému se věnujeme intenzivně. V minulém roce jsme představili celostátní projekt s názvem „Tvoje cesta onlinem“, který pokračuje po celou dobu. V době Covidu jsme přednášky zajišťovali online formou, přičemž se jednalo každý měsíc o desítky přednášek, detailněji v odkazu: https://www.policie.cz/clanek/kvetnova-prevence-online.aspx. Jen v měsíci květnu moravskoslezští preventisté realizovali na tři desítky takových besed.

Jsme rádi, že v současnosti již lze opět zamířit za dětmi přímo do škol. Po rozvolnění opatření jsme navštívili ZŠ Edvarda Beneše v Opavě, kde jsme na toto téma hovořili s žáky pátých tříd. Zevrubněji jsme rozebrali sociální sítě, jejich výhody a nevýhody, rizika a nebezpečí. Žáci se s velkým zájmem zapojili do debaty, kladli různé otázky a bylo vidět, že je téma přednášky zaujalo.

Neopomněli jsme ani související téma trestní odpovědnosti a vzhledem k faktu, že ve výjimečných případech může vést kyberšikana k tragickým následkům. V další části přednášky jsme připomněli problematiku pohřešovaných dětí. Žákům jsme vysvětlili, že pokud by řešili jakoukoliv nepříjemnou situaci, mohou se s tímto obrátit na rodiče, učitele, případně jinou dospělou osobu, které důvěřují. Útěk není řešením žádné krizové situace.

Vzhledem k tomu, že na tento týden připadl „Mezinárodní den dětí“, připravili jsme tentokrát pro žáky ze ZŠ Horní Datyně obrovské překvapení. V průběhu velké přestávky, vyběhli školáci na zahradu, kde obdrželi preventivní předměty různého druhu. Radost a údiv dětí byl znatelný z reakcí a troufáme si říct, že jsme našli pár adeptů, kteří mají jasno o svém budoucím povolání policisty.

Krajské ředitelství Moravskoslezského kraje
por. Bc. Martina Jablońská
komisař oddělení prevence
4. června 2021

vytisknout  e-mailem