Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

A zase ta opice...

Ms kraj: 7. dubna se uskutečnil již šestý kurz preventivního projektu „Řídím bez opice“ 

IMG_2223.JPG

V Centru bezpečné jízdy Ostrava se v sobotu 7. dubna uskutečnil již šestý kurz preventivního projektu „Řídím bez opice“.

Projekt, který je určen převážně žákům autoškol a začínajícím řidičům, má za úkol ukázat v praxi, jak alkohol nebo drogy ovlivní jednání a rychlost reakcí.

To ovšem neznamená, že by policisté tolerovali, že řidiči usedli za volant po požití alkoholu. To v žádném případě! K navození pocitu „jízdy pod vlivem“ sloužily speciální brýle, které simulují pocity opilého řidiče nebo řidiče pod vlivem drog. 

Na bezpečné ploše si zájemci nejprve vyzkoušeli jízdu „za střízliva“. Měli za úkol v jednoduché trase tzv. osmičky s vozidlem objet kužely. Poté řidič vystoupil a nasadil si speciální „alkobrýle“, přičemž musel dojít zpátky k vozidlu, odemknout jej, nasednout, nastartovat…  Třetí jízda měla stejný průběh, ovšem s použitím „drogobrýlí“.

Účelem akce bylo v praxi ukázat možná rizika (např. zhoršení zrakového vnímání, poruchu rovnováhy, zhoršený odhad vzdálenosti, a další), která sebou jízda pod vlivem alkoholu nebo omamných a psychotropních látek přináší. V reálném životě pak mohou ohrozit nejen samotného řidiče, ale také spolujezdce případně další účastníky silničního provozu. Smutnou skutečností je, že přes veškeré dopravně bezpečnostní nebo preventivní akce, které jsou pravidelně konány, během loňského roku moravskoslezští dopravní policisté zjistili téměř 3 000 řidičů, kteří usedli za volant po požití alkoholu nebo omamných a psychotropních látek. 

Cílem celé akce bylo nejen začínající řidiče a žáky autoškol, ale také širokou veřejnost, odradit od budoucí jízdy pod vlivem alkoholu nebo drog. Účastníci sobotního kurzu sami zhodnotili, že tuto zkušenost by měli podstoupit všichni řidiči.


por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku a prevence  |   8. 4. 2018

Celkem se akce zúčastnilo 47 řidičů a  analýza anonymních dotazníků přinesla následující výsledky. 

Rozložení dle pohlaví Zařazení do autoškoly Byl projekt přínosem?
01_DLEPOHLAVI.jpg 03_PRINOS.jpg
Odradil od jízdy pod vlivem OPL? Měl by se opakovat? Připomínky a návrhy...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dne 7. dubna 2018 moravskoslezští policisté budou realizovat již šesté kolo preventivní akce s názvem „Řídím bez opice“ a to v době od 08:00 hodin do 18:00 hodin v Centru bezpečné jízdy Ostrava, ul. Palackého 1114.

Cílem projektu je poukázat na rizika spojená s řízením motorových vozidel pod vlivem alkoholu nebo návykových látek a tím snížit počet protiprávních jednání souvisejících s touto problematikou. Projekt je cílen jednak na širokou veřejnost, ale také na začínající řidiče a studenty autoškol.  
Účastníci akce si budou moci na pěti totožných stanovištích vyzkoušet jízdu tzv. „pod vlivem alkoholu nebo drog“ a to za pomoci brýlí simulujících vliv alkoholu nebo návykových látek. První jízdu absolvuje řidič bez těchto brýlí a následně bude stejnou trasu absolvovat za využití „alko“ brýlí. Třetí jízda bude za pomoci „drogo“ brýlí. 
Po těchto jízdách následuje krátká beseda s dopravními policisty na téma „alkohol a drogy za volantem“.  Na závěr účastníci dostanou samolepku na vozidlo s logem projektu a jednorázový alkohol test, pro případ, že by si v budoucnu nebyli jisti, zda mohou bez obav usednout za volant. 
Účelem této akce je, aby si řidiči uvědomili rizika plynoucí z této jízdy jako je špatný odhad času a vzdálenosti, špatné vidění, zhoršená koordinace pohybu a další, které v reálném životě ohrožují nejen řidiče, ale také ostatní účastníky silničního provozu. V posledních letech byla cílová skupina rozšířena o studenty autoškol. Především zde je vhodné působit na budoucí účastníky silničního provozu a poukázat mimo jiné také na trestněprávní odpovědnost „řízení pod vlivem“.

Plakátek k akci
ZDE.

Co je potřeba udělat pro účast?

•    zaregistrovat se na webových stránkách:
http://www.centrum.libros.cz/rezervace-opice.php

•    včas dle registrace dojet vlastním autem nebo vozidlem autoškoly do areálu

Projekt je realizován ve spolupráci se sdružením Ostrava bezpečná doprava!!!
Aktivita je pro všechny účastníky ZDARMA.

por. Bc. Richard Palát
komisař oddělení tisku a prevence  |  28. 3. 2018

Předchozí ročníky naleznete ZDE: 5. ročník, 4. ročník.
 

Odkazy do noveho okna

Řídím bez opice 1

Řídím bez opice 1 

Detailní náhled

Řídím bez opice 2

Řídím bez opice 2 

Detailní náhled

Řídím bez opice 3

Řídím bez opice 3 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem