Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

A zase prší, buďte na silnicích opatrní!

KRAJ – Nepřiměřená rychlost a deštivé počasí jsou častým faktorem u dopravních nehod. 

Za uplynulý víkend došlo k nárůstu dopravních nehod v Libereckém kraji. Na vině byla především nepřiměřená rychlost a to, že ji řidiči nepřizpůsobili stavu vozovky a povětrnostním podmínkám. Řidiči často zapomínají, že vozidlo se na mokré vozovce chová jinak než na suchu.  Za silného deště, kdy se na vozovce nachází větší množství vody, může při vyšší rychlosti dojít k takzvanému aquaplaningu. Pneumatika vlivem vody ztratí přilnavost k vozovce a vozidlo se stane velmi těžko ovladatelným a může dojít k nehodě. Následky takových nehod mohou být až fatální. Dále bývá na vině nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly a následné nedobrždění, kdy dojde ke střetu vozidel. Mokrá vozovka může velmi drasticky ovlivnit délku brzdné dráhy a to i v případě, že déšť nebyl nijak intenzivní a vozovka pouze navlhla. Dále je potřeba si hlídat stav pneumatik a hloubku dezénu pro správný odvod vody a maximalizaci přilnavosti.

Během první srpnové soboty a neděle došlo v Libereckém kraji ke třem desítkám dopravních nehod, z toho 6 účastníků bylo zraněno lehce a 1 těžce. Celková škoda se vyšplhala na částku přes 4 miliony korun. V patnácti případech byla na vině rychlost.  

Vzhledem k tomu, že již několik dní převládá deštivé počasí a zřejmě ještě několik dní bude, žádáme řidiče, aby nepodceňovali povětrnostní podmínky, přizpůsobili rychlost a jezdili opatrně.


7. 8. 2023
pprap. Libor Barták
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem