Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidič náklaďáku nakradl naftu za 260 tisíc

Hradeckému zaměstnavateli odcizil téměř 9 tisíc litrů, hrozí mu až pět let vězení  

Téměř devět tisíc litrů pohonných hmot ukradl během předloňského(2009) a loňského (2010) roku svému zaměstnavateli cizinec, který se v té době zdržoval na Královéhradecku. Ke krádeži jej zřejmě dovedly dluhy a nedostatek peněz pro vlastní potřebu.

Sedmačtyřicetiletý muž pracoval u jedné z firem v Hradci Králové jako řidič nákladního vozu. V období od srpna předloňského roku (2009) do loňského (2010) března za pomocí dvou tankovacích karet svého zaměstnavatele opakovaně na benzinových čerpacích stanicích po celé České republice natankoval naftu, kterou pak hluboko pod skutečnou cenou prodával náhodným zájemcům, a to zejména řidičům nákladní vozidel.

Například v několika případech na jedné z pražských benzinových čerpacích stanic prodal neznámým řidičům přes 1 800 litrů nafty. Ve všech případech za ně zaplatil firemní tankovací kartou, kterou mu zaměstnavatel přidělil k firemnímu nákladnímu vozidlu. Získané peníze si pak ponechal.

Nelegálně získané peníze převážně použil pro vlastní potřebu a také na splácení svých dluhů. Za necelých osm měsíců muž odcizil přibližně 9 tisíc litrů motorové nafty. Dnes již bývalý zaměstnanec způsobil společnosti škodu za téměř 260 tisíc korun. Na nadměrné čerpání pohonných hmot přišla společnost při loňské (2010) březnové kontrole. Na konci května 2010 byl pak celý případ oznámen na policii.

Jelikož se muž podezřelý ze spáchání přečinu krádeže a přečinu zpronevěry skrýval před spravedlností, museli po něm policisté vyhlásit celostátní pátrání. V březnu letošního roku (2011) se policistům podařilo dopadnout muže a sdělit mu obvinění z obou přečinů. Muži, který je vyšetřován na svobodě, nyní hrozí trest odnětí svobody na jeden až pět let.

Čtěte také: 
Řidič ukradl devět tisíc litrů nafty, hrozí mu pět let  (Hradecký deník, 1. dubna 2011)
                     Řidič okrádal zaměstnavatele o víc než tisíc litrů nafty měsíčně (iDNES.cz, 31. března 2011)

nprap. Anna Pešavová - 31. března 2011

vytisknout  e-mailem