Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Řidičů pod vlivem drog přibývá

HRADECKO - Za volant s návykovou látkou v těle usedají mladší lidé  

Drogový tester
Na hradeckých silnicích stále přibývá řidičů, kteří  si před cestou zapálili cigaretu marihuany, užili pervitin nebo jinou drogu.  Za volant s návykovou látkou v těle usedají převážně mladší lidé. Jde o lidi ve věku od 20 do 35 let. Tito řidiči by si měli uvědomit, že hazardují nejen se svým životem, ale i s životem ostatních účastníků silničního provozu.
Policisté v letošním roce
(od 1. ledna do 30. října 2011) přistihli již 39 řidičů pod vlivem drog, což je o 24 více než za stejné období minulého roku (2010). Za celý loňský rok (od 1. ledna do 31. prosince 2010) jich odhalili 22.

Poslední dva řidiče, kteří před jízdou kouřili marihuanu přistihli policisté včera (30. října 2011).

Prvního motoristu policisté zastavili kolem deváté hodiny ráno v Hradecké ulici v Hradci Králové. Šestadvacetiletý řidič osobního vozidla Škoda Forman z Chrudimska měl v pořádku doklady, prošel i dechovou zkouškou. Policistům se i přesto zdálo, že není něco v pořádku. Z jeho vozidla a oblečení byl totiž cítit zápach po marihuaně. Navíc měl mladík zpomalené reakce a zarudlé oči, proto muže policisté vyzvali k provedení drogového testu. Jeho výsledek byl pozitivní na přítomnost návykové látky cannabis (konopí). Řidič se mužům zákona přiznal, že během posledních hodin vykouřil několik cigaret marihuany. Následně byl policisty vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a moči, což odmítl. Muži zákona řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu.

Druhého řidiče kontrolovala policejní hlídka kolem desáté hodiny v noci ve Vysoké nad Labem. Jedenadvacetiletý motorista osobního motorového vozidla Škoda Felicia z Královéhradecka po předložení dokladů potřebných k řízení a provozu motorového vozidla byl policisty vyzván k dechové zkoušce na alkohol. Policisté však při dechové zkoušce nezjistili požití alkoholu. Muži zákona u řidiče provedli další zkoušku, a to ke zjištění přítomnosti návykových nebo psychotropních látek. Test na drogy ukázal, že mladý muž usedl za volant pod vlivem drog, a to cannabis a opiates. Řidič se sám přiznal, že téhož dne v dopoledních hodinách vykouřil jednu cigaretu marihuany. Také tomuto motoristovi byla zakázána další jízda a zadržen řidičský průkaz. I tento řidič odmítl provedení lékařského vyšetření spojeného s odběrem krve.

Policisté oba muže podezřívají ze spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních komunikacích. Následně budou přestupky oznámeny na správní orgán hradeckého magistrátu města k projednání.
Ve správním řízení za nejpřísněji postižitelný přestupek hrozí pokuta od 25 do 50 tisíc korun a zákaz řízení na dobu od jednoho do dvou let.

nprap. Anna Pešavová - 31. října 2011 (14:15)

vytisknout  e-mailem