Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Student nabízel ke stažení kriminální thriller

HRADECKO - Vysokoškolák si nebyl vědom, že jeho jednání by mohlo být v rozporu se zákonem  

Hradečtí policisté minulý týden (13. dubna 2012) ukončili vyšetřování případu porušování autorských práv. Z tohoto protiprávního jednání je důvodně podezřelý třiadvacetiletý vysokoškolský student z Hradce Králové, který umístil na webových stránkách film ke stažení.

Podle mladíka se někdy na podzim roku 2010, již přesné datum si nepamatuje, na webových stránkách jednoho diskusního fóra zaregistroval jako člen pod přezdívkou. Poté v listopadu 2010 nahrál z jedné IP adresy na síť soubor obsahující český film (kriminální thriller o nejznámějším doživotně odsouzeném vězni současnosti uvedený v českých kinech v roce 2010).Odkaz na tento soubor následně umístil na diskusní fórum. Poté uvedené dílo, do přesně nezjištěné doby, nabízel volně ke stažení všem zaregistrovaným uživatelům fóra. Přitom byl soubor nejméně ve 29 případech uživateli stažen.

Svým jednáním umožnil neoprávněné kopírování filmu registrovaným uživatelům, přitom poškodil autora a dvě distribuční společnosti. Ještě předtím než policisté vyšetřování případu ukončili a předali na hradecké státní zastupitelství s výsledkem zprávy o zkráceném přípravném řízení, bylo mladíkovi sděleno podezření ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.

Ke skutečnostem, které se mladíkovi kladou za vinu, se na policii přiznal. Zároveň uvedl, že si nebyl vědom, že by jeho jednání mohlo být v rozporu se zákonem. V případě prokázání viny mu podle zákona hrozí až dvouleté vězení.

nprap. Anna Pešavová - 19. dubna 2012 (14:20)

vytisknout  e-mailem