Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloději si vyhlédli další dvě trafostanice

Již podruhé se ocitla zemědělská společnost na Hradecku bez vody  

Trafostanice - foto č. 3Policisté zatím marně pátrají po partě zlodějů, která zhruba šest týdnu útočí na trafostanice na Hradecku. Do současné doby zloději poškodili pět trafostanic, způsobili škodu za téměř 670 tisíc korun. Na dvou místech přitom udeřili podruhé.

Včera 4. dubna 2011 dopoledne si zloději u Libčan na Hradecku vyhlédli transformátor sloužící družstvu k napájení zařízení na závlahu sadu. Na poruchu přišel zaměstnanec energetiky. Zjistil totiž, že nefunguje dálkové měření zařízení transformátoru. Vyjel na místo, zjistil, že někdo v rozvaděči odstřihl kabel od antény a také poškodil trafostanici. Nejprve někdo musel odstranit zámek od vypínače vysokého napětí a pak vypnout elektrický proud. Nádrž odšroubovali a pak ji shodili ze čtyřmetrové výšky na zem. Z nádrže transformátoru vypustili přes 200 litrů oleje, který se vsákl do okolní země. Následně z trafostanice demontovali měděné vinutí o hmotnosti 150 kilogramů. Navíc v tomto případě, aby se k trafostanici dostali, museli u sadu odstříhat část pletiva. Pak již pracovali stejným způsobem jako v předchozích případech.

Kontaminovanou půdu bude muset majitel sadu odstranit. Podle zjištění zaměstnanců energetické společnosti mohlo k vyřazení trafostanice z provozu dojít v období mezi třicátým březnem a čtvrtým dubnem letošního roku ( 2011). Způsobená škoda je předběžně odhadnuta na 55 tisíc korun. Přesná výše škody bude na policii upřesněna dodatečně.

Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Dnes 5. dubna 2011 ráno policisté přijali další oznámení o poškození trafostanice. Tentokrát si zloději vyhlédli trafostanici v obci Trávník. Na stejném místě přitom udeřili už podruhé.  Více: Zloději zničili další trafostanici (15. března 2011)

Dnes kolem čtvrté hodiny ráno přestala na farmě z ničeho nic téct voda. Zaměstnanec kontrolou zjistil, že někdo na sloupu elektrického vedení odstranil zámek zajišťující zařízení a následně pak přerušil i elektrické vedení. Tímto způsobem přerušili dodávku elektrické energie, na kterou je napojena čerpací stanice na vodu. Ta pak zásobuje zemědělskou společnost i farmu vodou. Z trafostanice vypustili zhruba 350 litrů chladícího oleje, ale přivařenou trafostanici se jim strhnout na zem nepodařilo. Podle oznamovatele v pondělí 4. dubna 2011 kolem devatenácté hodiny na farmě ještě voda tekla. Předběžná škoda převyšuje částku osm tisíc korun.
V případě dopadení hrozí zlodějům za přečin krádeže ve stádiu pokusu a přečin poškození cizí věci až dvouletý trest odnětí svobody.

Olej, který má podobné vlastnosti jako nafta, mohou zloději použít jako pohonnou hmotu do nákladních vozidel. Měď zloději s největší pravděpodobností prodávají do výkupen druhotných surovin. Za kilogram mědi tam dostanou zhruba sto čtyřicet korun.

Svědci popsaných případu, kteří by mohli poskytnout informace důležité k jejich objasnění, se mohou přihlásit na bezplatnou policejní linku tísňového volání 158.

Podle policistů se s největší pravděpodobností jedná o stejné pachatele, kteří poprvé (24. února 2011) zaútočili na trafostanici u bývalého písníku u Lučic na Královéhradecku. Tehdy tam napáchali škody za 350 tisíc korun. Více: Zloději zničili trafostanici na Hradecku.  Na stejném místě zaútočili zloději podruhé na konci března 2011.  Čtěte: Už podruhé zničili trafostanici u Lučic.

Čtěte také: Vykrádači trafostanic řádí dál. A nestydí se přijít dvakrát (Hradecký deník, 7. dubna 2011)
                    Zloději si vyhlédli další dvě trafostanice (iRegiony.cz, 5. dubna 2011)
 
nprap. Anna Pešavová - 5. dubna 2011
foto Policie ČR
 

Odkazy do noveho okna

Trafostanice - foto č. 1

Trafostanice - foto č. 1 

Detailní náhled

Trafostanice - foto č. 2

Trafostanice - foto č. 2 

Detailní náhled

Trafostanice - foto č. 3

Trafostanice - foto č. 3 

Detailní náhled

Trafostanice - foto č. 4

Trafostanice - foto č. 4 

Detailní náhled

Trafostanice - foto č. 5

Trafostanice - foto č. 5 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem