Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nabízel po internetu ke stažení hudbu

HRADECKO - Prý netušil, že jedná protiprávně, hrozí mu až dvouleté vězení  

Hradečtí policisté ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu porušování autorského práva. Z tohoto protiprávního jednání je důvodně podezřelý osmačtyřicetiletý muž z Hradce Králové, který nabízel na internetu ke stažení hudbu.

V bytě panelového domu v Hradci Králové, kde žil, si na počítač nainstaloval program, jehož prostřednictvím začal stahovat hudbu. Podmínkou pro užívání nainstalovaného programu však bylo dále nabízet ke stažení díla, která už měl ve svém počítači, tedy sdílet autorská díla.
Přitom nabízení hudební děl, která chrání autorský zákon, je ovšem protizákonné.

Jako uživatel výměnné internetové sítě zhruba od října 2011 do počátku ledna 2012 ke stažení nabízel nejméně 131 gigabajtů (GB) autorsky chráněných hudebních souborů. Společnosti zastupující práva autorů vyčíslily hodnotu nabízených hudebních děl tuzemských i zahraničních umělců přes 215 tisíc korun.

Na internetu neznámého muže vystupujícího pod přezdívkou vypátrali lidé z České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI). Následně podezření ze páchání trestné činnosti předali na policii.

Pevný disk ze svého notebooku dobrovolně vydal policistům. Muž se policistům k trestné činnosti doznal. Při výslechu uvedl, že v té době vzhledem k obrovskému počtu uživatelů netušil, že se jedná o protiprávní jednání. Hudbu si stahoval proto, že ji rád poslouchá. Prý neměl nikdy v úmyslu ji dále šířit. Policistům uvedl, že tuto činnost zcela ukončil a hudbu si již z internetu nestahuje, ale kupuje si ji. Údajně již vzniklou škodu uhradil.

Letos (2012) v květnu bylo muži sděleno podezření ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi. Na konci letošního (2012) května policisté vyšetřování uzavřeli a předali na hradecké státní zastupitelství s výsledkem zprávy o zkráceném přípravném řízení. V případě prokázání viny mu podle zákona hrozí až dvouleté vězení.

nprap. Anna Peša\vová - 15. června 2012 (14:45)

vytisknout  e-mailem