Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřivost seniorů nezná mezí

Na Královéhradecku podvodníci letos okradli seniory téměř o 800 tisíc korun  

Královéhradečtí policisté zaznamenali od počátku roku 2009 celkem 12 případů okradených seniorů. Podvodníci staré lidi okradli o téměř 800 tisíc korun.

Přes opětovné varování policie se stále daří podvodníkům vloudit do bytů důvěřivých seniorů a ukrást jim často celoživotní úspory. Vypátrání podvodníků komplikuje policii skutečnost, že staří lidé si často nedokážou podobu pachatele vybavit.
Zloději se nejčastěji vydávají za pracovníky vodáren, elektráren, plynáren, podomní prodejce zboží, pracovníky sociálního zabezpečení, autodopravce a ti všichni mají jeden cíl. Chtějí si přijít na pěkné peníze v důsledku důvěřivosti a neopatrnosti občanů.

Královéhradečtí policisté šetří další případ okradené seniorky. Tentokrát se na policii obrátila důchodkyně, která se stala obětí podomních prodejců. Šestaosmdesátiletá žena v pátek 31. července 2009 dopoledne vpustila do svého bytu v domě na náměstí 5. května v Hradci Králové dvě ženy, které jí nabízely deky k prodeji. Jedna z žen zabavila seniorku nabídkou zboží a druhá jí ukradla z ložnice 220 tisíc korun. Po neúspěšném pokusu o prodej po deseti minutách odešly.
Podvodnice byly ve věku asi od 40 do 50 let, silnější postavy. Nehovořily plynně česky. Oblečené v halence a sukni. Svým jednáním  se dopustily trestného činu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. V případě dopadení jim může hrozit až tříletý pobyt za mřížemi nebo peněžitý trest.
Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě pochybností žádným cizím osobám neotvírejte, nedůvěřujte a raději hned telefonujte na bezplatnou telefonní linku Policie ČR 158.
 

Související dokument:  Falešné kontrolorky

Několik rad pro seniory naleznete na: http://aplikace.mvcr.cz/archiv2008/policie/prevence/letak3.pdf

nprap. Anna Pešavová - 3. srpna 2009
foto Policie ČR
 

Odkazy do noveho okna

Krádež úspor z bytu

Krádež úspor z bytu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem