Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Podvodnice okradly stařenku v Hradci

Pod záminkou napsání vzkazu pro sousedku a nabídky zboží přišla o 85 tisíc korun 

Obětí dvou podvodnic se včera stala čtyřiaosmdesátiletá žena z Hradce Králové. Podvodnice se do bytu v centru krajského města vnutily pod záminkou napsání vzkazu pro sousedku a nabídky zboží jí ukradly 85 tisíc korun.

Ve středu 2. března 2011 krátce před jednou hodinou odpoledne se jí nejprve do bytu vnutila mladší žena pod záminkou napsání vzkazu pro sousedku, kterou údajně nezastihla doma. Její historce seniorka uvěřila. Mezitímco důchodkyni diktovala, co má napsat, zazvonila u jejich dveří druhá žena. Ta zase přišla důchodkyni zabavit nabídkou zboží. Zřejmě ve chvíli, kdy jedna žena předváděla barevné ložní prádlo, druhá ukradla důchodkyni její úspory. Po neúspěšném pokusu o prodej zboží asi po dvaceti minutách odešly.
Na krádež důchodkyně přišla o dvě hodiny později, když chtěla jít na nákup. V odložené kabelce na chodbě totiž nenašla peněženku. Kontrolou bytu zjistila, že se jí ještě ztratily peníze z ložnice a navíc z dalšího pokoje zmizely šperky. Celkovou škodu důchodkyně odhadla na 90 tisíc korun. Poté celý případ oznámila na policii.
Podle poškozené mohlo být první podvodnici kolem 30 let, vysoká asi 170 až 180 centimetrů, štíhlé postavy a tmavých vlasů. Na sobě měla černou bundu nebo kabát. Mluvila dobře česky. Druhá podvodnice blíže nezjištěného věku měla silnější postavu. Oblečena byla do hnědého kabátu.

Policisté případ prošetřují pro podezření z přečinu krádeže, pachatelkám v případě dopadení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody na jeden až pět let.

Zvláště starší občany upozorňujeme, aby si dávali dobrý pozor na podvodnice, které využívají jejich důvěřivosti. Opětovně seniory varujeme, aby nevpouštěli neznámé osoby do svých bytů.

Informace k pachatelkám mohou lidé oznámit na bezplatnou policejní linku 158.

Od začátku letošního roku (2011) policie na Hradecku zaznamenala dva případy okradených seniorů. Celková škoda dosáhla částky 175 tisíc korun. Za uplynulý rok (2010) policisté šetřili 17 případů se škodou téměř jeden milion korun.

Související dokument: Podvodník okradl seniora

 Více: (NE) BEZPEČNÝ VĚK

nprap. Anna Pešavová - 3. března 2011
 

vytisknout  e-mailem