Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Syn vydíral otce

HRADECKO -Více než rok, hrozí mu až čtyřleté vězení  


Vydírání důchodce ze strany vlastního syna vyšetřují hradečtí policisté. Více než roční vydírání v bytě v Hradci Králové již dvaaosmdesátiletý muž neunesl a se svým trápením se obrátil na orgány činné v trestním řízení.

Dvaačtyřicetiletý syn je důvodně podezřelý, že v průběhu celého loňského roku až do současnosti (od 1. ledna 2011 do 5. ledna 2012) ve společné domácnosti vydíral otce. Syn opakovaně, a to nejméně jednou týdně, nutil pod pohrůžkou násilí svého otce k vydání peněz. Jednalo se o částky od 150 do 200 korun, které syn potřeboval na nákup cigaret a alkoholu. Pokud mu otec odmítal dát požadovanou finanční hotovost, začal se k němu chovat agresivně. Ve zlosti napadal otce i fyzicky a přitom ničil i zařízení bytu. Svého jednání zanechal až když mu otec peníze vydal. Jednou ho syn udeřil dokonce tak silně do hlavy, že se poškozený v důsledku nárazu uhodil o dveře do hlavy. Přitom otec s krvácející ranou na hlavě nevyhledal lékařské ošetření.
Jakou celkovou hmotnou škodu mu syn způsobil nebyl zatím otec schopen na policii vyčíslit.

Policejní komisař na začátku týdne (9. ledna 2012) už sdělil synovi obvinění pro přečin vydírání. Na pachatele tohoto protiprávního jednání pamatuje trestní zákoník trestem odnětí svobody na šest měsíců až čtyři léta. Obviněný je stíhán na svobodě.

Včerejšího dne (12. ledna 2012) se na policii dostavil otec, kde doplnil svoji výpověď, ve které vzal  zpět souhlas s trestním stíháním svého syna.  Policistům nezbývá nic jiného než podle zákona podat podnět na státní zastupitelství k zastavení trestního stíhání.

nprap. Anna Pešavová - 13. ledna 2012 (12:40)

 

vytisknout  e-mailem