Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zpronevěřila 1,5 milionu korun

HRADECKO - Správkyně konkurzního řízení, trestní stíhání promlčeno  

Policejní komisař byl nucen odložit případ podezření ze spáchání trestného činu zpronevěry a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Z tohoto protiprávního jednání, ke kterému došlo v letech 2004 až 2005 byla důvodně podezřelá dnes již sedmačtyřicetiletá žena z Hradce Králové.

Žena se díky své funkci
, do které byla jmenována hradeckým krajským soudem někdy na počátku roku 2004, obohatila o 1,5 milionu korun. Tehdy jako správkyně konkurzní podstaty společnosti zabývající se zabezpečovacími systémy od března 2004 až do dubna 2005 s dispozičním právem konkurzního účtu vedeného u jedné z bank vybrala peníze. Přitom jednotlivé výběry peněz nezavedla do účetnictví společnosti. Získané peníze použila pro svoji potřebu.

K trestné činnosti se na policii v celém rozsahu doznala. Do protokolu vypověděla, že nevedla řádně konkurz. Rovněž potvrdila nevedení účetnictví a nezavádění dokladů o výběrech do účetnictví. Peníze z konkurzu použila pro svoji vlastní potřebu. Kdy část z peněz použila na chod domácnosti a další peníze půjčila svému příteli do společného podnikání. Přitom si vydělávala asi 400 až 600 tisíc korun ročně.

Oznámení na policii učinil loni (2011) na podzim nově jmenovaný správce konkurzní podstaty.

Jelikož od uplynutí případu uběhlo více než sedm let, je tím pádem trestní stíhání promlčeno, proto byl případ v těchto dnech odložen. Promlčecí doba byla podle zákona pět let.
Jelikož páchala trestnou činnost v letech 2004 až 2005 byl případ posuzován podle trestního zákona, který platil až do 31. prosince 2009. V případě, že by nedošlo k promlčení trestního stíhání, hrozil by ženě až osmiletý trest odnětí svobody.

V květnu 2012 policejní komisař ženě sdělil podezření ze spáchání přečinu porušení povinnosti v insolvenčním řízení. Jelikož od loňského (2011) jara odvolaná správkyně konkurzní společnosti nepředala ani přes opakovanou výzvu nově jmenovanému správci konkurzní podstaty finanční prostředky z konkurzu, doklady a veškeré materiály, které se vztahovaly k tomuto konkurzu. Tímto jednáním hrubě ztížila výkon jeho funkce a tím ohrozila účel insolventního řízení.
Policisté již vyšetřování uzavřeli a předali v červnu (2012) na hradecké státní zastupitelství s výsledkem zprávy o zkráceném přípravném řízení. V případě prokázání viny hrozí ženě podle zákona až tříleté vězení.

nprap. Anna Pešavová - 29. června 2012 (13:55)
 

vytisknout  e-mailem