Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Ty krávo, křičel téměř každý den syn na svou matku

HRADECKO - Naposledy po matce hodil botník, policie syna vykázala  

Letos (od 1. ledna do 29. října 2012) policie na Hradecku řešila již patnáct případů domácího násilí. Za stejné období loňského roku (2011) policie vykázala dvanáct osob.

V letošním roce (2012) musel v osmi případech opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech exmanžel, ve třech případech druh a ve dvou případech syn. Jedenáct případů se stalo v Hradci Králové a čtyři na Královéhradecku. V osmi případech sehrál roli alkohol.

Posledním vykázaným, který musel opustit společnou domácnost, byl devětatřicetiletý muž z Hradce Králové. Zhruba roční napadání dvaašedesátileté matky v bytě na Moravském Předměstí v Hradci Králové tam ukončili až přivolaní policisté, kteří syna na deset dní vykázali z bytu.
Násilí v domácnosti vyvrcholilo v neděli 28. října 2012 krátce po sedmé hodině v podvečer. Ten den doma syn hledal zimní boty, jelikož je nemohl najít, obviňoval matku z toho, že mu je někam dala. Syn vyházel ze skříně všechny boty a nakonec chytil botník, který po matce hodil. Přitom matku trefil do kolena. Jelikož byly dveře od bytu otevřené na chodbu, vyšla sousedka, které žena sdělila, co se jí stalo.

Podle matky ji syn napadal nejméně jeden rok. Nejprve matku napadal slovně a následně slovní urážky přerostly k fyzickým útokům. V některých případech matce syn způsobil zranění. Napadená lékařské ošetření vyhledala pouze v jednom případě, a to když ji syn uhodil rukou do zad, se kterými se léčila u doktora. Tehdy poškozené ženě musel lékař píchnout injekci proti bolesti. Syn matce poslední dobou nadával téměř každý den. Většinou matce říkal, že je kráva nebo kráva pitomá. Naposledy matce řekl, už aby chcípla.

Útočník se snažil své jednání omlouvat tím, že k ničemu tak hroznému nedocházelo, že se to děje všude.

Policisté shledali v mužově jednání znaky domácího násilí a ještě téhož dne ve večerních hodinách policisté syna z bytu vykázali na deset dnů. Hrubián se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití. Ve správním řízení, které bude probíhat na hradeckém magistrátu, může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta. Případ nadále vyšetřují hradečtí policisté.

V loňském roce (2011) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 20 násilníků. Předloni (2010) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno 9 agresorů. Za celý rok 2009 policisté vykázali šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Více informací k domácímu násilí naleznete: www.domacinasili.cz

nprap. Anna Pešavová - 30. října 2012 (14:05)
 

 

 

vytisknout  e-mailem