Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Vykradla je vlastní dcera, když odjeli na dovolenou

HRADECKO - Odcizené šperky dala do zastavárny, peníze použila pro vlastní potřebu  

Hradečtí policisté předposlední říjnový den letošního roku (30. října 2012) sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže devětadvacetileté ženě z Královéhradecka. Žena je důvodně podezřelá, že letos (2012) v létě odcizila z bytu svých rodičů šperky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

K činu se dcera žijící společně se svými rodiči v rodinném domku na Královéhradecku (Třebechovicku) rozhodla počátkem měsíce srpna 2012. V tu dobu totiž rodiče odjeli na dovolenou. Dcera, která v domku žila se svojí dcerou, během týdne utratila všechny svoje peníze na domácnost za jídlo a cigarety. Jelikož k živobytí potřebovala další finanční prostředky, rozhodla se, že z ložnice rodičů odcizí krabičku s matčinými zlatými šperky. Nakonec z toaletního stolku šperky odcizila. Krádeží získané tři zlaté prstýnky a jeden zlatý přívěšek v celkové hodnotě 16.500 korun poté dala do jedné z hradeckých zastaváren. Zboží zastavila za tři tisíce korun. Získané peníze utratila pro vlastní potřebu. Z peněz si nakoupila jídlo, pití a cigarety.

Podle podezřelé ženy si již přesný datum, kdy k činu došlo, nepamatuje.

Když se rodiče vrátili z dovolené, matka zjistila, že jí v zásuvce chybí zlaté šperky. Dcera se matce přiznala, že šperky dala do zastavárny. Poté dcera ze zastavárny nazpět vykoupila zlatý prsten a přívěšek. Vykoupené šperky vrátila matce. U zbývajících dvou kusů prstenů si v zastavárně prodloužila zástavní smlouvu o další měsíc.

Matka celou skutečnost oznámila na policii. Muži zákona zbývající dva zlaté prsteny v zastavárně zajistili. Poté policisté zajištěné prsteny vydali poškozené matce. Podezřelá nakonec způsobenou škodu zastavárně uhradila.

Podle podezřelé, která se na policii k trestné činnosti plně doznala, prý když zlaté šperky ze zásuvky brala, neměla je v úmyslu prodat nebo nechat v zastavárně propadnout. Údajně v den, kdy se k činu rozhodla, nevěděla jak získat peníze, které nutně potřebovala.

Podle matky dcera nikde nepracuje. Navíc má podezření, že bere drogy. Potvrzuje to prý její náladové chování a hubnutí.

Dnes (2. listopadu 2012) byl případ předán na hradecké státní zastupitelství s návrhem na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání. Jelikož se podezřelá žena k činu doznala, nahradila škodu, pokud byla činem způsobena, s podmíněným odložením podání návrhu na potrestání vyslovila souhlas a vzhledem k osobě podezřelé, s přihlédnutím k jejímu dosavadnímu způsobu života a k okolnostem případu lze důvodně takové rozhodnutí považovat za dostačující.

nprap. Anna Pešavová - 2. listopadu 2012 (14:05)

 

vytisknout  e-mailem