Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pozor na neoprávněné podnikání na internetu

HRADECKO - Prodej věcí za 270 tisíc korun brala jako zábavu, teď jí hrozí až roční vězení  

Samozřejmě, že ne každý ojedinělý prodej zboží lze považovat za neoprávněné podnikání. Lidé by si měli uvědomit, že prodej většího množství zboží nebo dlouhodobá taková činnost na aukčních či prodejních portálech na internetu lze provozovat pouze s živnostenským oprávněním. Jinak se svým jednáním v méně závažných případech vystavují přestupkovému řízení, ve kterém jim hrozí až desetitisícová pokuta. V závažnějších případech jim hrozí dokonce i trestnímu stíhání. Trestní zákoník, který platí od 1. ledna 2010 ukládá až dvouleté vězení.

Příkladem nezákonného jednání je čtyřiapadesátiletá žena z Hradce Králové, která v současné době žije v Německu.
Hradečtí policisté předevčírem 25. července 2012 ženě sdělili podezření ze spáchání trestného činu neoprávněné podnikání. Je totiž důvodně podezřelá, že prostřednictvím internetových stránek na inzertním portálu nabízela od října 2008 k prodeji různé zboží. Původně si ho založila za nepodnikatelským účelem. Později, když zjistila, že se jí daří nějaké věci prodat, zažádala si v cizině počátkem června 2009 o živnostenské oprávnění. Jehož platnost byla od 25. června 2009.
Přes internet prodávala nové zboží, které kupovala na jiných internetových stránkách. Buď zboží nabízela za pevnou cenu „Kup teď“ a nebo je nechávala vydražit. Se zákazníky se domlouvala prostřednictvím e-mailu nebo telefonem. Jelikož se v současné době zdržuje v Německu, prodej prováděla odtud. Zákazníci jí platili bezhotovostním převodem na její bankovní účet.
V období od října 2008 do 21. června 2009 nabízela k prodeji zhruba 157 věcí, z nichž asi 97 prodala za celkovou cenu nejméně 270 tisíc korun. Přitom věděla, že nemá živnostenské oprávnění.

Podezřelá žena údajně brala volný prodej zboží jako takovou zábavu.
Prý určitě neměla žádný záměr k páchání trestné činnosti. Fakturu kupujícím zákazníkům nevystavovala.

Vzhledem k tomu, že policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, bude o jejím dalším osudu v brzké době rozhodovat soud. Jelikož páchala trestnou činnost v letech 2008 až 2009 byl případ posuzován podle trestního zákona, který platil do 31. prosince 2009. V případě prokázání viny hrozí ženě za trestný čin neoprávněné podnikání až roční trest odnětí svobody.

Nabádáme občany, aby se vyhnuli nabídkám neověřených internetových obchodů. Informace o bezpečném nakupování přes internet naleznete na: http://www.bezpecny-nakup.cz/

nprap. Anna Pešavová - 27. července 2012 (13:50)

 

vytisknout  e-mailem