Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důchodce podvedl pojišťovnu

HRADECKO - Lhal kvůli krádeži bicyklu, za pojistný podvod muži hrozí až dva roky vězení  


Hradečtí policisté včera (21. června 2012) sdělili podezření ze spáchání přečinu pojistného podvodu jedenasedmdesátiletému muži z Hradce Králové.
Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Důchodce je důvodně podezřelý, že letos (2012) v dubnu, a to v noci na 19. dubna, prostřednictvím své manželky oznámil pojišťovně krádež jízdního kola. Přitom pojišťovna z pojištění domácnosti, kterou měla uzavřenou jeho manželka, vyplatila částku pět tisíc korun. Manželce, policistům a pojišťovně muž uvedl, že mu bylo jízdní kolo značky Wheeler neznámým pachatelem odcizeno z místnosti vedle garáže nacházející se na pozemku u rodinného domku v Hradci Králové. Zloděj musel nejprve překonat oplocení pozemku, poté poškodil visací zámek na dveřích místnosti a vnikl dovnitř. Pravdou však bylo, že mu jízdní kolo někdo odcizil ze stojanu u prodejny na Moravském Předměstí v Hradci Králové.
Na základě předložených podkladů provedla pojišťovna plnění oprávněné osobě, kterou byla jeho manželka. Peníze si manželka vyzvedla na poště. Přitom vůbec netušila, že jízdní kolo bylo odcizeno ze stojanu u supermarketu. Jelikož ženě manžel řekl, že mu kolo ukradli z místnosti na jejich pozemku.

Policisté při vyšetřování krádeže jízdního kola zjistili, že muž nejprve na tísňovou linku 158 oznámil krádež jízdního kola před prodejnou. Když se dostavil na obvodní oddělení uvedl, že mu byl bicykl odcizen z místnosti. Lhal, jelikož potřeboval uplatnit škodu z pojistky domácnosti.

K trestné činnosti se na policii přiznal a svého jednání litoval. Celá věc ho velice mrzí a trápí. Prý ho k tomuto protiprávnímu jednání dohnala špatná finanční situace. Údajně s manželkou žijí z nevelkých důchodů. Policistům uvedl, že pojišťovně již peníze vrátil i s omluvou.

Včera ve čtvrtek 21. června 2012 policisté předali hradeckému státnímu zastupitelství zprávu o výsledku zkráceného přípravného řízení s návrhem na podmíněné odložení podání návrhu na potrestání. Podezřelý muž se k činu na policii doznal, nahradil způsobenou škodu a s podmíněným odložením podání návrhu na potrestání vyslovil souhlas. Navíc byl trestán pouze jednou, a to před téměř padesáti lety peněžitým trestem. Od té doby nebyl trestán a ani projednáván za žádný přestupek.

nprap. Anna Pešavová - 22. června 2012 (14:05) 
 

vytisknout  e-mailem