Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Pokoušel se ženu udusit peřinou

HRADECKO - Třicet let snášela manželovo chování, policie muže vykázala, hrozí mu až tři roky vězení  

Na Hradecku policisté od začátku roku (od 1. ledna do 21. srpna 2012) vykázali z bytu již dvanáct násilníků, za stejné období loňského roku (od 1. ledna do 21. srpna 2011) jich muži zákona vykázali jedenáct. Letos (2012) musel v sedmi případech opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech exmanžel, ve dvou případech druh a v jednom případě syn. Osm případů se stalo v Hradci Králové a čtyři na Královéhradecku. V šesti případech sehrál roli alkohol.

Letos (2012) se jedná o sedmý případ vykázání manžela, který se dopouštěl násilí na manželce.

Dvanáctým a zároveň posledním vykázaným, který musel opustit společnou domácnost, byl šestapadesátiletý manžel oběti. Ten včera časně ráno v rodinném domku na Královéhradecku (Novobydžovsku) napadl bez zjevné příčiny devětačtyřicetiletou manželku.

K útoku na manželku došlo v úterý 21. srpna 2012 krátce po třetí hodině ráno
. Muž v ložnici vedle sebe na posteli spící manželku nejprve udeřil rukou do obličeje, čímž ženu probudil. Následně se žena posadila na posteli. Poté ji manžel povalil zpět na postel a vyhrožoval jí, že ji snad udusí. Pak ženě přehodil a přitlačil peřinu na obličej a pokoušel se ji udusit. Bránící se ženě se podařilo muže odstrčit, až spadla na zem vedle postele. Pak ji manžel opakovaně tloukl PET lahví plnou vody do hlavy a u toho ženě sprostě nadával a vyhrožoval zabitím. Když se pokoušela utéct z pokoje na schodiště, chytil ženu za vlasy, až jí vytrhl chomáč vlasů. Nakonec se ženě podařilo zavolat policii. Přivolaní policisté provedli u útočníka dechovou zkoušku, která neprokázala požití alkoholu.
Ještě týž den žena vyhledala lékařské ošetření v královéhradecké fakultní nemocnici. Podle předběžné lékařské zprávy žena utrpěla otřes mozku.

Podle ženy mají s manželem občasné problémy v jejich soužití již od jejich svatby (rok 1982). Prý ženu manžel často napadal slovně. Když byl pod vlivem alkoholu, napadal ženu občas i fyzicky. Někdy před pětadvaceti lety po jednom z incidentů vyhledala lékaře. Na policii to však nehlásila, jelikož se za manželovo chování styděla. Další drobná zranění, které ženě v průběhu třicetiletého manželství muž způsobil, nikam nehlásila a ani se nikomu nesvěřovala. Žena tvrdí, že ji muž napadal slovně téměř každý den. Prý mu stále ustupovala, jelikož se s ním nechtěla rozvést. Poslední dobou se jeho agrese stále více stupňovala. Zhruba před třemi týdny ženě manžel vynadal a pak ji nakopl do hýždě a tím jí způsobil podlitinu. Odpoledne před incidentem slavil manžel narozeniny. Přitom vypil asi čtyři piva. Poté ženě začal nadávat. Nakonec čekala až si manžel půjde lehnout a usne.

Ještě téhož dne (21. srpna 2012) policisté násilníka vykázali z bytu na deset dní. Navíc mu policejní komisař sdělil obvinění ze spáchání přečinu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu nebezpečné vyhrožování. Policie nadále případ vyšetřuje. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až tříletým trestem odnětí svobody.

V loňském roce (2011) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 20 násilníků. Předloni (2010) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno 9 agresorů. Za celý rok 2009 policisté vykázali šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.
Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.domacinasili.cz/index.php

nprap. Anna Pešavová - 22. srpna 2012 (13:50)

 

 

vytisknout  e-mailem